Kritisk. Kökschefen menar att kockelever inte kan hantera knivar eller göra sås.
Kritisk. Kökschefen menar att kockelever inte kan hantera knivar eller göra sås.

Nyutbildade kockar kan inte göra sås

Kökschef: Nästan färdigutbildade kockar saknar helt grundläggande kunskaper

ANNONS
|

Skulle du anställa en hantverkare som inte kan hantera sina verktyg?" Troligen inte. Liknande problem har vi i restaurangbranschen. Som kökschef med över 30 års erfarenhet har jag sett och mött en rad skrämmande exempel på detta.

Praktikanter från kockprogrammet, snart färdigutbildade som inte ens har de mest grundläggande kunskaperna i kök efter nästan tre år i skolan. Och dessutom på en yrkesinriktad sådan. En del kan varken hantera knivar eller göra en grundsås.

Många har inget intresse alls utan ser kockyrket mest som ett tidsfördriv och med låga intagningskrav.

Utbildningsnivån i skolan måste bli bättre. Det är inte rimligt att det är vi på restaurangerna som skall lära upp eleverna från grunden då det är meningen att de skall vidareutvecklas och få bredare kunskaper hos oss.

ANNONS

Det finns varken tid eller ork till detta i vår stressade arbetsmiljö.

Jag och flertalet kollegor skulle uppskatta en uppryckning av kockutbildningen med ökat antal timmar i skolan med praktisk matlagning där engagemanget skulle ses över både vad det gäller elever och lärare.

Kanske ett studiebesök till den spanska restaurangskolan kunde vara något.

Robert Widmann

ANNONS