Oansvarigt av SD att driva EU-utträde

Moderaterna: "Ett svenskt utträde ur EU skulle kosta Sverige 280 miljarder kronor"

ANNONS

EU-medlemskapet är avgörande för vårt lands välstånd. Likaså för svenskarnas frihet och säkerhet. Europasamarbetet är den främsta arenan för att hitta gemensamma lösningar på problem som Sverige inte kan lösa på egen hand.

Även EU har självfallet sina fel och brister, men att som Sverigedemokraterna kampanja för ett svenskt utträde är oansvarigt och tycks vara grundat på okunskap om vad EU är och betyder för vår del av världen. Sverigedemokraterna försöker måla upp en bild av att om vi inte lämnar Europasamarbetet kommer vi att förlora vårt inflytande över avgörande frågor. I själva verket förhåller det sig precis tvärtom i en tid när internationellt samarbete behövs mer än någonsin. Mot globala hot och gränsöverskridande problem är ensam inte stark.

ANNONS

Om det är något som britternas förestående EU-utträde visar är det att det inte var lika lätt att lämna EU och förhandla fram ett gynnsamt avtal som EU-motståndarna hävdade innan folkomröstningen. För svensk del skulle en sådan process och konsekvenserna bli än mer dramatiska. Eftersom vår handel med EU andelsmässigt är mycket större än vad den är för Storbritannien är vårt beroende av EU också mycket större. Ett svenskt utträde ur EU skulle kosta Sverige 280 miljarder kronor, motsvarande 40 000 kronor för ett genomsnittligt hushåll per år. Lägg därtill det faktum att vi till skillnad från britterna inte är med i Nato. Det säger sig självt att en swexit skulle få allvarliga säkerhetspolitiska konsekvenser för vårt land.

Snart 25 år efter omröstningen om EU-medlemskapet bör en framåtsyftande diskussion om Europasamarbetet inte främst handla om att vara för eller emot EU. Diskussionen bör fokusera på vad Sverige vill ha det europeiska samarbetet till och hur det bäst kan bidra till att lösa genuint gemensamma och gränsöverskridande utmaningar. Moderaterna har identifierat ett antal områden som vi vill att EU särskilt fokuserar på. Det handlar om fler handelsfrämjande reformer, en effektivare miljö- och klimatpolitik, krafttag mot den organiserade brottsligheten, utvecklandet av utrikes- och säkerhetspolitiken och en långsiktigt hållbar migrationspolitik. Men med ett EU-utträde skulle vi ge upp möjligheterna att vara med att fatta gemensamma beslut om dessa för Sverige avgörande frågor.

ANNONS

Sveriges inflytande i EU är dock beroende av att vi har en regering som prioriterar Europasamarbetet och vet vad man vill göra med det. I båda dessa delar har Löfvenregeringen brustit. Moderaterna vill efter valet leda en regering som prioriterar Sveriges engagemang i EU. Som vinner inflytande genom att bygga broar i Norden, med våra baltiska grannar och fler likasinnade oavsett geografisk placering i EU. En förutsättning för detta är skarpa svenska prioriteringar och höga svenska ambitioner i Europasamarbetet. Och grundförutsättningen till inflytande över Europas, och därmed vår framtid, är att vi stannar kvar i den europeiska gemenskapen. Sverige är ett relativt litet land och ensam väger vår röst lätt, men tillsammans med EU kan vi göra skillnad.

Karin Enström (M)

Gruppledare i EU-nämnden

Maria Plass (M)

Riksdagsledamot för Bohuslän

Ledamot i EU-nämnden

ANNONS