Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Hur kan ansvarige utgivaren ta in anonyma insändare som innehåller personangrepp? undrar Pål Magnusson. Bild: Henrik Montgomery/TT

Olämpligt med anonyma insändare

”Det är bara och bunta ihop dom och slå ihjäl dom”, sa komikern Lars Ekborg om allehanda människor man kan tänkas ogilla, en gång på 60-talet. De poetisk brutala orden var skrivna av Beppe Wolgers. Tyvärr verkar Bohusläningen anse att samma sak gäller här på debattsidan – sina meningsmotståndare ska man bara bunta ihop, och slå ihjäl.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Med anledning av Två insändare om Sonny Björk, 17 juni.

LÄS MER: Sonny Björks expertis måste ifrågasättas

LÄS MER: Palme-mordet kan knappast ses som en merit

I två insändare tas ära och heder från förre Palmeutredaren Sonny Björk. Två anonyma insändare tillåts såga Sonny Björks vittnesmål i Wilma-utredningen jäms med fotknölarna, men slipper själva figurera med sina egna namn, då de skrivit anonymt.

Denna diskussion har jag tidigare haft med Bohusläningen – om det i mina ögon journalistiskt olämpliga i att anonyma får ta heder och ära från personer de namnger i sina insändartexter. Vad menar ansvarig utgivare på Bohusläningen i så fall är skillnaden på Bohusläningen och låt säga Flashback?

Då jag själv tycker att människor ska framföra sina insändare på det respektfulla sättet, att man har kurage nog att skriva under sina ”påhopp” med sitt riktiga namn, så gör det mig riktigt bedrövad att se vad Bohusläningen väljer att vara. Är detta allt den ansvarige utgivaren förmår journalistiskt?

Pål Magnusson, Uddevalla

Svar direkt:

Emellanåt tar vi in insändare som undertecknas med signatur. Vi på redaktionen vet dock alltid vem det är som har skrivit insändaren. Visst är det bättre på alla sätt och vis om man kan stå för sina åsikter med namn, men ibland när vi anser vi att debatten främjas av en viss insändare tar vi in den även om den undertecknas med signatur.

Jag håller inte med om att insändarskribenterna ”tar heder och ära” av fd kriminalteknikern Sonny Björk. De ifrågasätter värdet av hans vittnesmål bland annat på grunderna att det var länge sedan han var yrkesaktiv och att utredningen av Palmemordet som han är känd för har kritiserats, och den kritiken tyckte vi kunde tillföra något till debatten.

Jag kan hålla med om att det hade varit önskvärt att de undertecknat med sina riktiga namn, men i detta fall accepterade vi signaturerna.

Gunilla Håkansson

Chefredaktör