Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Gunnar Persson tycker att det var olustigt att höra Catharina Bråkenhielm (S) vid senaste fullmäktigemötet i Orust kommun. Bild: Ingvar Spetsmark, Jenny Johansson

Olustigt när kommunalrådet läxade upp hela fullmäktige

Vid senaste fullmäktigemötet på Orust, följt via webbsändning, kunde man se och höra hur kommunalrådet Catharina Bråkenhielm (S), med emfas riktade kritik mot i princip alla fullmäktigeledamöter för att de i demokratisk ordning hade synpunkter och förslag på en byggfråga vid Tuvesvik. Ja, tydligen i många andra frågor med orden "ni får ju aldrig frågorna färdigberedda inför beslut".

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Knepigt och något olustigt att höra en före detta riksdagsledamot så genant försöka vilja få kommunens högsta styrande organ, kommunfullmäktige, att framstå som ett "transportkompani" för dåligt beredda frågor och liknas vid hur man styr en hund med, "plats i korgen!"

Att partigrupper och enskilda fullmäktigeledamöter efter att ha tagit del av utskottsberedningar och pratat med sina väljare kommer till ändrad ståndpunkt och med rätta framför detta i högsta beslutsorganet, borde nog få indirekt valda utskotts- och styrelseledamöter att betänka sin roll i en demokrati innan man bannar de folkvalda.

Det var just detta lite "diktatoriska ledarskap" med alltför tidig beslutsstyrning i arbetsutskott, ackompanjerat av en lagom sakkunnig kommunstyrelse som jag och två andra fullmäktigeledamöter med motioner 2007 fick till beslut att de folkvalda skulle bli mer sakkunniga och direkt folkvaldsrepresentativa, genom inrättande av beredningar med enbart folkvalda och stöttning av tjänstemän. Den beredningsorganisationen har dock olika majoriteter lyckats trasa sönder till ett mischmasch.

Kanske är det därför kommunalrådet blir så upprörd över tingens ordning i dag? Skall dock sägas att kommunalrådets iver att få flera av kommunens "surdegar" ur världen är förtjänstfullt och till fromma för en skral kommunekonomi.

Till syvende och sist fick de folkvalda efter ajournering, grepp på kommunalrådet i bryggfrågan som nu blev återremitterad. Ett grepp som tydligen fick "transportkompaniets fanförare", fullmäktigeordföranden, efter viss betänketid och spring i bänkarna, att plötsligt avsluta mötet innan den kniviga Mycklebyskolefrågan skulle avhandlas, med "ridå ner!"

Gunnar Persson