Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

"Byggföretagen har nolltolerans mot alla former av medvetet fusk och svartarbete." Bild: Jessica Gow/TT

Onödiga nålstick från Byggnads om fusket

Tomas Emanuelsson från Byggnads uttrycker att facket delar Byggföretagens syn på åtgärder som bör sättas in för att motarbeta arbetskriminalitet i bygg- och anläggningsbranschen. Samtidigt påstår Emanuelsson att det är ombudsmännen i Byggnads som ensamt går i spetsen för att få ordning i branschen.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Slutreplik till Byggnads

LÄS MER: Ta vara på vår kompetens för att städa upp i byggbranschen

Byggföretagen och Byggnads har precis lämnat en avtalsrörelse med strejkvarsel och stundtals högt tonläge. Vi har skakat hand på att gemensamt verka för attraktiva kollektivavtal, säkra arbetsplatser och sund konkurrens. Därför känns Emanuelssons agitatoriska nålstick både onödiga och olyckliga.

Byggföretagen har nolltolerans mot alla former av medvetet fusk och svartarbete. Vi har bland annat verkat för lagstiftning om personalliggare och infört ID06 – bygg- och anläggningsbranschens eget system för kontroll av vem som befinner sig på arbetsplatserna. Byggföretagen menar också att nuvarande sekretessregler hindrar myndigheter som Skatteverket och Polisen att dela information med varandra. Sekretessen motverkar transparensen, insynen och kontrollmöjligheterna som är grunden för sund konkurrens och säkra affärer.

LÄS MER: Fler åtgärder krävs mot svartjobb i byggsektorn

Slängiga formuleringar om en höger som ständigt motarbetar förslag som krav på kollektivavtal är knappast en rättvis bild av det kraftfulla arbete som genomförs för att komma till rätta med allvarliga samhällsproblem som arbetskraftsexploatering och svartarbete. Tillsammans bygger vi Sverige på schyssta villkor!

Emma Schewenius

bransch- och föreningsansvarig Byggföretagen

Claes Thunblad

nationell samordnare för sund konkurrens