Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Vattenledningsarbete. Onödigt och dyrt, tycker debattören.

Onödigt att bygga nya vatten- och avloppsledningar

Munkedals kommun borde stoppa de dyra planerna.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Sedan Lagen om Allmänna Vattentjänster (LAV) infördes 2007 har kommunerna känt sig tvingade att bygga avloppsnät till landsbygden eller, i många fall, utnyttjat lagen för att påskynda och finansiera en omvandling av sommarstugeområden till permanentboende. Fastighetsägare på landsbygden och miljön, har kommit i kläm. Dessutom leder detta till stora kostnader för såväl va-kollektiv som skattebetalare i hela kommunen.

I Munkedal har kommunen beslutat att anlägga ett konventionellt va-ledningssystem till Gårvik och Bergsvik på Tungenäset, sommarstugeområden från 50-talet med ett fåtal permanentboende. De flesta har idag mulltoa eller vattentoalett med sluten tank, system som idag är godkända av kommunen och som heller inte belastar Gullmarn. Kommunen har inte gjort någon inventering av avloppen eller någon tillsyn på åtminstone tio år och därför vet man inte vilka utsläpp som sker idag, och därför inte om utsläppen kommer att minska med en ny anläggning.

Kommunen har beslutat att spendera 30 miljoner av skattebetalarnas pengar för en ledning från Gårvik till Munkedals reningsverk. För att få systemet att fungera skall man placera en avloppspump vid Gårviks kommunala badplats med nödutlopp i badviken!

De lokala ledningarna kräver omfattande schaktningar och sprängningar, bland annat inom Gullmarns naturreservat. Också dessa kostnader (70 miljoner kronor) kommer kommunens invånare att få vara med att betala.

Va-frågan för landsbygden har nu bland annat uppmärksammats i Kalla Faktas program Stugupproret i oktober och lett till bildande av ett nationellt nätverk kallat Va i tiden.

Regeringen har tillsatt en utredning som skall se över LAV. Denna skall vara klar under 2018.

Utredningen ska titta på va-lösningar som ger minsta möjliga miljöpåverkan. Exempel på sådana lösningar kan vara förmultningsanläggningar, snålspolande toaletter, minireningsverk med mera för ett eller flera hushåll, bekostade av fastighetsägarna men med kommunal tillsyn.

I Munkedal skulle detta kunna medföra stora besparingar för kommunen och dess invånare eftersom stugägarna får stå för hela kostnaden. De pengar (mer än 30 miljoner kronor) som är avsatta för vatten- och avlopp till Gårvik kunde istället användas till skola och äldreomsorg. Kommunens behov är stora!

Under tiden utredningen pågår anser jag att kommunen skall pausa pågående va-projekt.

Låt utredningen visa om det inte kan finnas bättre alternativ för såväl miljön som allas vår ekonomi innan spaden sätts i jorden och Gullmarn blir lidande.

Jag, och många med mig kommer att driva dessa frågor i valrörelsen

Tom Hagström

Munkedal