Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Orättvisa skattevillkor gör hyresrätten dyr

Hyresgästföreningen: Ingen fastighetsskatt på fastigheter med bostadslägenheter.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Den statliga bostadsbeskattningskommittén konstaterade redan 2014 att dagens skattesystem gör hyresrätten cirka 3000 kronor dyrare i månaden jämfört med bostadsrätter och egnahem. Det är en bild som en majoritet av riksdagspartierna dessutom säger sig dela. Trots det har varken regering eller riksdag tagit initiativ till förändring. Det är dags att politiken gör sitt för att skapa en ekonomisk balans mellan boendeformerna, i synnerhet när bostadsbristen är så utbredd.

Den stora skatteorättvisan för hyresrätter har existerat under lång tid. Hade det funnits en skattejämlikhet hade en nybyggd trerumslägenhet haft en hyra på 7000 till 9000 kr i månaden istället för dagens 11000 – 12000 kr per månad, som fler hade kunnat efterfråga. Även äldre lägenheter hade haft betydligt lägre hyra. Behovet av bostadsbidrag hade varit betydligt lägre. Lysekil och övriga Sverige hade inte haft den katastrofala bristen på hyresrätter som vi nu har.

Parterna på hyresmarknaden har under lång tid krävt rättvisare skatter för hyresrätten och mer balanserade villkor. Hyresgästföreningen, SABO och Fastighetsägarna har därför uppdaterat det gemensamma förslaget till skattereform ”BALANSERADE EKONOMISKA VILLKOR” från 2010.

Förslaget syftar till att förbättra förutsättningarna för både nyproduktion och ombyggnad. I reformen föreslås bland annat:

• Införande av låg moms på bostadshyra

• Skattefria underhållsfonder

• ROT – stöd till hyresrätten

• Ingen fastighetsskatt på fastigheter med bostadslägenheter.

• Verklighetsanpassade värdeminskningsavdrag

Vi uppmanar kommunpolitikerna i Lysekil, och alla andra kommunpolitiker, att påverka sina rikspolitiker att skyndsamt ta tag i den här frågan. Med en likvärdig beskattning av de olika bostadsformerna skulle bristen av hyresrätter snart varit bortbyggd. Äldre hyresrätter skulle få sänkta hyror och behovet av hyresbidrag skulle minska. Detta kommer att kraftigt sänka kommunernas och hyresgästernas kostnader.

Wigdis Elfving Brink, Lars Brink, Tom Andersen, Jette Nielsen, Mats Andreasson, Birgitta Sax, Per–Olof Nwove och Roland Karlsson

Bostadspolitiska gruppen, förtroendevalda i hyresgästföreningen Lysekil