Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Orimliga höjningar av soptaxan

Den nya taxan är inget annat än en extraskatt och har inget med miljön att göra.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Är lantbefolkningen kommunens nya mjölkkor? Den nya soptaxan i Munkedals kommun är ju en konstigt sak. Munkedal är delägare av Rambo, tvingar kommunens invånare att teckna de nya abonnemangen hos Rambo och sätter samtidigt fast de nya priserna. En väldigt konstig konstellation. I vissa fall är det en höjning om mer än tusen procent. Sånt känner man ju hellre ur maffiafilmer.

Dessutom tar man inte hänsyn om det är en miljonär eller en fattig pensionär som är drabbad, man tar inte hänsyn om någon producerar mycket eller lite sopor. De som producerar lite sopor får varje år böter nu, för sitt miljövänliga förhållande. De som bryr sig inte särskild om miljön och producerar mycket sopor, får betalt av de andra för sitt förhållande.

Kommunen försöker att gömma sig bakom miljötanken. Munkedals kommun kör en del av avfall (biologiska avfallet) till Linköping. Tur och retur är det en körsträcka om cirka 73 mil. Enligt en publicerad debattartikel i Bohusläningen från 20 mars 2019 kunde Rambo inte bekräfta att bilarna har en returlast.

Märkligt nog att de som röstade för den nya soptaxan i Munkedals kommun, är nästan samma personer som har ansvar för en av den högsta kommunskatten i landet.

Jag är inte beredd att betala för deras ekonomiska inkompetens igen. Den nya taxan är inget annat än en extraskatt och har inget med miljön att göra. Varför ska jag låna ett större sopkärl när jag inte behöver den?

Varför ska man teckna 14-dagars tömning, när det finns inget behov för detta? Varför ska jag teckna en ny "abonnemang" om kvartalstömning, när priserna är höjda med mer än tusen procent – för samma sopmängd?

Jag kommer inte ihåg, att lönerna har utvecklat sig på samma nivå?

Jag personligen kan bara rekommendera att inte teckna de nya tvångsabonnemangen. Slut er tillsammans istället och låt en advokat se över om den nya taxan är överens med svenska lagen och EU-lagen med särskild hänsyn till den konstiga monopolkonstellationen i Munkedals kommun. Jag är med. Och kollar gärna hur många kubik ditt trekammarsystem har. Är det 2,3 kubik och Rambo beräknar för 3 kubik?

När du resar till Göteborg, betalar du för en resa till Malmö då? Också när man kallar detta kollektiv(trafik)?

Jag tycker att det finns – minst sagt – mycket diskussionsbehov i Munkedals kommun.

Dirk Schmidtke

Bärfendal