Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Bild: Lasse Edwartz

Orust behöver en ny näringslivsutvecklare

"Vi är oroliga inför framtiden och för att detta kontinuerliga arbete kommer att tappa fart"

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Nyligen avslutade näringslivsutvecklaren på Orust sin tjänst och kommunstyrelsen för nu diskussioner om huruvida man ska anställa någon ny eller inte. Vi på Företagarna är mycket bekymrade över att man ens överväger att stå utan näringslivsutvecklare, då vi anser att det är helt nödvändigt för att stärka företagsklimatet och locka nya företagare att etablera sig i kommunen.

Åtta av tio företagare har någon gång kontakt med kommunen, enligt Sveriges Kommuner och Landsting. Vi på Företagarna vill att det ska vara roligt och enkelt att driva företag och det innefattar bland annat att det finns en väg in till kommunen, en person man kan vända sig till för att få hjälp när man behöver det. Rätt kunskap och bemötande bidrar till ett bra företagsklimat, vilket är en förutsättning för att skapa sysselsättning och utveckling. Under nuvarande näringslivsutvecklares tid har vi haft ett mycket gott samarbete med kommunen. Med gemensamma krafter har vi lyckats påbörja en uppbyggnad av våra företagares förtroende för kommunens ambition att vare en företagsvänlig kommun. Det finns ännu mycket att jobba vidare med och vi är oroliga inför framtiden och för att detta kontinuerliga arbete kommer att tappa fart, eller helt stanna av.

I Orust kommun står företagen för 48 procent av kommunens skatteintäkter, enligt undersökningen Välfärdsskaparna (Företagarna 2017). Rapporten Företagandet i Sverige (Företagarna 2018) visar hur stor betydelse företagandet har på den kommunala ekonomin. Orust kommun hamnar på plats fyra i Sverige, vilket klart och tydligt visar hur viktigt det är att arbeta för att underlätta för företagen, som alla har en mängd lagar och regler att följa med en stor administrativ börda som följd.

En viktig roll som en näringslivsutvecklare på Orust har att fylla är att främja kontakter mellan kommuner och dess företagare inom Fyrbodal och de övriga STO-kommunerna. Näringslivsutvecklarna i de olika kommunerna arbetar i många fall tillsammans med olika ärendehanteringar och kan gemensamt erbjuda företagen ett större utbud av utbildningar och ett utvidgat nätverk. En ytterligare aspekt av styrkan i nuvarande samverkan mellan STO-kommunerna är gemensamma infrastruktursatsningar, där Nordvästsvenska Initiativet är ett bra exempel. Att få till en effektiv kommunikationslösning med en ny bro till Orust är en förutsättning för att hela STO-regionen skall kunna växa och utvecklas. Orust kan inte stå utanför de andra kommunernas gemensamma utveckling! Vilka signaler sänder det till företagare på Orust och hur har man tänkt att lösa uppdraget för företagen om det inte finns någon person som dedikerat arbetar för näringslivet i kommunen?

Vi på Företagarna anser att det är av yttersta vikt att påbörja en snabb rekryteringsprocess för tillsätta en ny näringslivsutvecklare. Inte minst för att stärka kommunens position i olika ratingsammanhang och därmed öka möjligheterna att få fler företagare att etablera sig i kommunen och skapa ännu mer skatteintäkter och fler arbetstillfällen.

Styrelsen för Företagarna Orust genom

Stig Dahlgren

ordförande