Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Kärnkraftspartierna låtsas att det hade gått att driva Ringhals 1 och 2 vidare, trots att det strider mot EU:s säkerhetsbestämmelser för kärnkraft.  Bild: ADAM IHSE / TT
Kärnkraftspartierna låtsas att det hade gått att driva Ringhals 1 och 2 vidare, trots att det strider mot EU:s säkerhetsbestämmelser för kärnkraft. Bild: ADAM IHSE / TT

Osaklig kampanj för kärnkraften

Den senaste tiden har kärnkraftspartierna i Sverige (SD, KD, M och L) bedrivit en osaklig och vilseledande kärnkraftspopulistisk kampanj.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

De låtsas till exempel att det hade gått att driva Ringhals 1 och 2 vidare, trots att det strider mot EU:s säkerhetsbestämmelser för kärnkraft. Dessa reaktorer saknar nödvändiga säkerhetsinneslutningar som skulle ha kostat miljarder och tagit flera år att bygga.

De låtsas även att den svenska satsningen på vindkraft leder till ökade utsläpp, eftersom vindkraftens produktion varierar över tiden. I själva verket har den gett ett stort svenskt elöverskott som exporteras och eliminerar klimatutsläpp i andra länder.

Jämför med Finland som bygger ett nytt kärnkraftverk, tio år försenat och för en kostnad på cirka 100 miljarder kronor. I väntan på att verket ska gå igång importerar man svensk utsläppsfri el, mest vindkraft, som eliminerar utsläpp på cirka tio miljoner ton koldioxidekvivalenter per år, som annars skulle genererats av finska kol- och gasdrivna kraftverk.

Angående import och export av el till länder som Polen, med mycket fossil el, så har Sverige under januari månad, med begränsad svensk vindkraftsproduktion och kallt klart väder, exporterat 17 gånger mer el till Polen än man har importerat.

För att ytterligare öka stabiliteten i det svenska elsystemet kan flera åtgärder kombineras.

Bygg fler kraftledningar, till exempel nedgrävda ledningar med ABB:s metod för högspänd likström, för att balansera förbrukning mellan olika områden.

Bygg ut vindkraften ytterligare och använd elöverskottet till att producera vätgas genom elektrolys av vatten. Vätgasen kan lagras och vid behov användas till elproduktion via bränsleceller eller gasturbiner. Detta är billigare och säkrare än ny kärnkraft.

Peter Fritzson

professor emeritus vid Linköpings universitet

civilingenjör i Teknisk Fysik