Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Foto: Digitalt museum

På min tid hade pojkarna knivar i skolan

Det var aldrig på tanken att de skulle använda den mot någon.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Stjärnkocken lagade mat med förskolebarn, en stor rubrik som vi fäste ögonen på 13 mars i Bohusläningen. Bara så hjärteknipande med de små i kockkläder. Och visst ska man börja tidigt för att det ska bli en bild av livet. Men hur mycket tror ni att de små minns? Hur mycket minns vi själva vi var vid samma ålder?

Bättre är att lägga resurser på högstadielever. De skulle kanske också tycka det vore roligt med matlagning. Att ta bort de gamla skolköken var ett felgrepp eftersom det var en avlastningsventil för många elever. I skolor där olika kulturer osamsas, kunde man via maten få insikt i varandras vanor. En utopi kanske men varför inte!

Mat är fortfarande förutsättning för att vi ska överleva. Man behöver inte kluta ut sig i kockkläder, ett enkelt förkläde räcker. Näringslära, ta vara på rester, bordskick och inte minst, lära sig vara kritisk varifrån livsmedlen kommer. I dagarna har vi fått kännedom om att kadaverkött är i omlopp.

Vi som är äldre hade både slöjd och skolkök. Slöjd kanske inte är så viktigt men att dra åt en skruv eller slå i en spik är bra att kunna. Där krävs respekt för verktygen. I dagens vårdslöshet med vapen vore det obetänksamt. Under mitt 1940-tal hade pojkar kniv på sig även i skolan. Det var aldrig på tanken att de skulle använda den mot någon.

Ack, ja tiderna förändras och vi med dem. En gammal sanning som står sig!

Maj-Britt Jonasson