Skyddsutrustning används endast av personal som vårdar patienter med misstänkt eller bekräftad covid-19, men inte vid övrig vård, skriver Martin Thiel vid NU-sjukvården.
Skyddsutrustning används endast av personal som vårdar patienter med misstänkt eller bekräftad covid-19, men inte vid övrig vård, skriver Martin Thiel vid NU-sjukvården. Bild: Stefan Bennhage

Patienter ska inte behöva avstå från vård

Okunskap om covid-19 ligger bakom att många inte kommer till sjukhuset för annan vård.

ANNONS

Svar till Staffan Cronholm 6 maj

LÄS MER:Varför får jag inte besöka sjukvården med handskar?

Staffan, jag beklagar att du kände dig otrygg under ditt besök på ögonkliniken på Uddevalla sjukhus.

Vi har dragit ned på den planerade vården för att säkerställa resurser för att klara sjukhusvården för covid-19. Men för vissa patienter innebär utebliven vård risk för skador och vi fortsätter därför att kalla dem till besök. Det gäller exempelvis den grupp som du tillhör, med glaukom.

Precis som du beskriver finns det patienter som avstår från vård, även vid akut sjukdom, på grund av rädsla. Min bedömning är att detta bottnar i okunskap om hur sjukdomen covid-19 smittar och hur vården arbetar för att minimera riskerna.

ANNONS

Coronaviruset är en droppsmitta, det innebär att smittan sprids när någon nyser eller hostar. Folkhälsomyndighetens bedömning är att smittspridningen från personer utan symtom står för en mycket begränsad andel.

Vår personal får inte arbeta vid symptom på luftvägsinfektion, och ska stanna hemma tills de är friska och ytterligare två dagar. Nu har vi även infört provtagning innan personal kommer tillbaka i tjänst och monterat stänkskydd på alla våra ögonmikroskop.

När sjukhusets medarbetare vårdar patienter med misstänkt eller bekräftad covid-19 följs de rutiner gällande skyddsutrustning som Vårdhygien och Smittskydd rekommenderar men vid övrig vård används inte detta, som exempelvis vid ditt besök.

Det är viktigt att våra patienter känner sig trygga. Ta gärna kontakt med mottagningen eller klinikens patientvägledare som nås via NU-sjukvårdens växel: 010-435 00 00 om du har fler frågor eller synpunkter.

Martin Thiel

verksamhetschef, NU-sjukvårdens ögonklinik

ANNONS