Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Att höja pensionen smörjer samhällsekonomin, skriver Gert Magnusson. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Pensionärer äter väl inte upp sina pengar?

När man läser om pensionssystemet, verkar enigheten bland politiker och förståsigpåare vara nästintill total om att Sverige har ett hållbart pensionssystem, ja, kanske rentav det bästa i världen, och att landets finanser inte har råd med högre pensioner.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Min undran är då: Tror ansvariga politiker verkligen att utbetalda pensioner försvinner i ett svart hål? Är det inte i själva verket så, att pensionärer också är konsumenter, och genom att spendera sina pensionspengar (vilket de allra flesta pensionärer gör) bidrar till en blomstrande ekonomi?

En fattigpensionär måste vända på varje slant för att få sin ekonomi att gå ihop, om dennes pension mot all förmodan skulle öka med, säg 30 procent, skulle samma person då inte vilja spendera dessa pengar på sådant hen tidigare trånat efter, men på grund av sin låga pension inte haft råd med?

En höjning av pensionerna kommer alltså till stor del att smörja samhällsekonomin lika bra som vilka andra pengar som helst – såvida inte pensionärerna väljer att bokstavligen äta upp pensionsökningen, och det håller jag för ytterst osannolikt...

Gert Magnusson