Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Pensionärer på kusten förlorar på fastighetsskatt

Norrlands glesbygd kanske skulle vinna på gamla fastighetsskatten - men inte vi i Bohuslän!

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Diskussionerna om fastighetsskatten går höga, om att man förlorade på landsbygden och tjänade massor i staden på när man gjorde om den statliga fastighetsskatten till en kommunal fastighetsavgift.

Men för vår del här ute vid kusten gjorde det i alla fall så att de hårt prövade pensionärerna hade råd att bo kvar i sina av generationer avbetalade hus. Den tidigare fastighetsskatten var ju på 1 procent av taxeringsvärdet och det gav vid handen att jag år 2005 till exempel fick betala 12 150 kr i fastighetsskatt mot år 2008 när jag betalade 6 000 kr i fastighetsavgift. År 2018 får jag betala 7 812 kr i fastighetsavgift mot att jag om det gamla skattesystemet med 1 procent av taxeringsvärdet varit kvar, uppräknat med dagens, av delårsboende upptrissade taxeringsvärdena, skulle fått betala 30 250 kr.

Tack vare det ändrade systemet på fastighetsskatt/avgift samt borttagandet av förmögenhetsskatten, som ju också slog till och drabbade den som hade ett gammalt av generationer avbetalat hus har jag kunnat bo kvar där jag är uppväxt. Så hela sanningen om att man tjänat i staden och förlorat på landet i fallet, statlig fastighetsskatt/ kommunal fastighetsavgift, kan nog revideras lite grand.

Lars från Sotenäs

VAD TYCKER DU? Kommentera med tjänsten Ifrågasätt här nedan.