Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

STOCKHOLM 20180126
Pensionär med plånbok och sedlar
Foto: Henrik Montgomery / TT / kod 10060  Bild: Henrik Montgomery/TT
STOCKHOLM 20180126 Pensionär med plånbok och sedlar Foto: Henrik Montgomery / TT / kod 10060 Bild: Henrik Montgomery/TT

Pensionssystemet måste förstärkas

Alldeles för många äldre har en ansträngd ekonomi.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Hälften av landets pensionärer har en inkomst på under 14 000 kronor per månad efter skatt. Som om inte det vore nog så har pensionerna utvecklats svagt i förhållande till köpkraften.

Hade det inte varit för de skattelättnader som genomförts under samma tid så hade vi pensionärer haft en i det närmaste obefintlig förändring av köpkraften sedan 2010. Den inkomstrelaterade pensionen är tänkt att utvecklas starkare än att bara vara knappt följsam med köpkraftsförändringarna, men så är det alltså inte. Dessutom väntas en försvagning av seniorers nettoköpkraft fram till år 2023.

Så här kan vi inte ha det, och nu finns det inte så mycket skatter kvar att sänka för oss seniorer. Eventuella skattelättnader kommer inte att kunna kompensera för pensionssystemets brister längre.

Vi seniorer ska kunna förvänta oss att inbetalda pensionsavgifter leder till en värdig pension och en standardtrygghet. Så är det inte idag.

Pensionssystemet måste renoveras och förstärkas, pensionsavgiften måste höjas och komma både dagens och framtidens pensionärer till del genom högre allmänna pensioner.

Margareta Andersson

SPF Seniorerna Bohusdistriktet