Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Yngve Berlin (KP), Lysekil.

Personalkrisen på Skaftö är en politisk kris

Yngve Berlin, Kommunistiska Partiet: Med alla indragningar som görs i den offentliga vården så finns ingen buffert i kommunen

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Visst är det ett svek att stänga äldreboendet Gullvivan på Skaftö. Varje kommundel måste ha rätt att ha ett fungerande äldreboende.

Men det är inte konstigt att det går över styr med en ständig obalans mellan behov och ekonomi i kommunerna. För strama budgetar drabbar naturligtvis både arbetsmiljö och möjligheten att rekrytera utbildad personal. För att inte tala om de sköra äldre människor som nu kommer att flyttas runt. Eftersom bara några få politiker och tjänstemän/-kvinnor känt till det akut-akuta läget förstår jag misstanken om en dold agenda och misstro mot ”alla” politiker.

Och jag tror att risken för total stängning ökar för varje kommunal budget som anpassas till en orättvis nationell fördelning av samhällets tillgångar. Arbetsmiljön (bemanning och arbetstider) är definitivt ett skäl som gör det svårare att rekrytera och behålla kvalificerad personal. Det gäller inte bara Gullvivan och sommarmånader. Men kanske kan vissa politiker vara så förslagna att de använder sina egna tillkortakommanden för att ”slippa” öppna boendet igen. (Om man nu lyckas stänga det temporärt). Kanske lite konspirativt men vi lever i en tid när trots att samhället är rikare än någonsin, blivit ett ”problem” att folk lever längre

Med alla indragningar som görs i den offentliga vården så finns ingen buffert i kommunen för ”oförutsedda” händelser vad gäller utbildad personal att använda där det krisar extra. Det är väl det genomgående och vad jag uppfattar, det medvetet skapade problemet.

Är just personalsituationen på Gullvivan ett resultat av olyckliga sammanträffande eller beror det på hur samhället ser på äldres rätt till vård och tryggt boende? Låter lite tillspetsat men mer och mer kommer offentliga äldrevården på undantag. Medan vi politiker i kommunerna förväntas ”spara” in ”effektivisera” vården på boende och i hemmen, så ökar politikerna i regeringen (januariuppgörelsen) taket för RUT-bidragen. Ökad skattereduktion för de välbeställda för samma tjänster och service som kommunen på grund av brist på skatteintäkter ”tvingas” ta bort.

Det är en grov missuppfattning att våra krav om ökade ekonomiska resurser från stat till kommun skall ses som externt bidrag till kommunen. Där landets värde bokförs och konsumeras är inte liktydigt med var, när och vem som skapat dem. Det är regering och riksdag som har den beskattningsrätten och möjligheten, inte kommunerna.

Yngve Berlin

KS ledamot för (K) i Lysekil