Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Det finns för mycket plast i förpackningar, anser skribenten. Bild: PONTUS LUNDAHL / TT

Plastpåseskatten är bara symbolpolitik

Sverige bidrar nog minst till den globala plastnedskräpningen

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Kommentar till

Sverigedemokraterna om plastpåseskatten, 24 september

LÄS MER: Vrickade argument från regeringen om plastkassarna

Jag brukar inte hålla med SD men i det här fallet med plastpåseskatt gör jag det. Förslaget om plastpåseskatt är ett populistiskt förslag som inte ger några som helst effekter. Sverige är nog det land i världen som bidrar minst till plastföroreningar i hav och natur.

Däremot så används onödigt mycket plast som emballage av alla möjliga prylar. Syftet är där att exponera varorna så att medborgarna handlar ännu mer onödigt skräp! För matvaror är situationen en annan, hållbarheten ökar drastiskt genom plastförpackning jämfört med papper eller annat emballage. Bomullspåsar är verkligen inget alternativ vare sig ur energisynpunkt eller förbrukning av jordens resurser . Att tillverka ett kilo bomullstyg kräver 10 000 liter vatten. I Australien har man kommit ner till 6 000 liter! Där gör man ändå slut på grundvattnet i torra regioner inom en snar framtid.

Det som pågår nu från regering, riksdag och media är att försöka inbilla människor att vi personligen gör skillnad och att vi kan rädda klimatet. Det är som Amos Oz skriver i sin bok om fanatism, ”den värsta aspekten av globaliseringen är infantiliseringen av den mänskliga rasen ”den globala lekskolan” full av leksaker och prylar! Där kan vårt dagliga beteende, att avstå från alla nya prylar som tär på jordens resurser genom skapade behov av onyttigheter, göra skillnad.

Vårt dagliga beteende är annars egentligen helt försumbart när det gäller klimatet. Detta är bara ett sätt att för politiker och makthavare att komma undan det egna ansvaret och att inte vidta de drastiska åtgärder som krävs. Ingen politiker vågar säga att vi har ett systemfel där vi uppskattar tillväxt som något positivt. Tillväxt = utarmning av jordens resurser. Regeringen hurrar när Volvo säljer fler bilar när det borde vara tvärtom man borde gråta! Vi måste ifrågasätta kapitalismens fria rätt att använda jordens resurser och förstöra vår jord. Märk väl att forskare beräknar att 800 000 människor dör årligen bara i Europa på grund av luftföroreningar!

Bengt Johansson