FP-riksdagsmannen Said Abdu från Trollhättan träffar företrädare för flygplatsen för att diskutera Bromma-frågan.
FP-riksdagsmannen Said Abdu från Trollhättan träffar företrädare för flygplatsen för att diskutera Bromma-frågan. Bild: Kent Eng

Polisen måste ges förutsättningar och rätt arbetsmetoder

Said Abdu: Fler synliga poliser på gator och torg som också ges möjlighet att prioritera brott i butik och andra brott mot näringsidkare.

ANNONS

Privata vaktbolag och medborgargarden som upprätthåller lag och ordning? I Sverige är det Polisen som har våldsmonopolet och bör så förbli. Men nu behöver vi också diskutera polisens arbetsmetoder för att hantera den ökade mängden anmälda mängdbrott. Annars eroderas förtroendet för rättsstaten.

Enligt polisens senaste kartläggning klassas hela 23 områden i Sverige som extra utsatta, vilket innebär att dessa området också omfattas av en hög grad av utanförskap och kriminalitet. Därför har regeringen lagom till valtider beslutat om miljardsatsningar till Polisen för att komma till bukt med den grova, organiserade brottsligheten. Majoriteten av de brott som begås- tre fjärdedelar enligt Polisens egna siffror- är dock mängdbrotten. Bland dessa är det en hög andel där förundersökningen läggs ner, inte leder till fällande dom eller uteblivna konsekvenser för den som begått brottet. Här står nämligen något högre på spel än en politisk valförlust, nämligen tilltron till rättsväsendet. Rättsstaten bygger på att vi litar på den, annars finns inget incitament att exempelvis anmäla brott.

ANNONS

Allt för många som utsätts för mängdbrott upplever att man blivit sviken av det svenska rättsväsendet. Inom kategorin mängdbrott räknas exempelvis stölder, inbrott, skadegörelse, bedrägerier och misshandel. Även om brottet inte räknas som allvarligt, medför de ändå skada för den enskilda och för samhället och i förlängningen även rättsväsendet i stort. Alla riksdagspartier är överens om att Polisen bör få mer resurser, men nu är det även dags att politikerna bereder väg och börjar diskutera Polisens arbetsmetoder för att underlätta lagföring och rapportering, så att vi får fler fällande domar.

Ett av de områden där Polisen lyst med sin frånvaro, är i Sätra centrum, söder om Stockholm. ICA-handlaren Andreas Bylger skrev förra året ett öppet brev till politikerna i Skärholmen, där han krävde bättre ordning i Sätra centrum. Öppen droghandel och upprepade snatterier, otrygghet och stölder är vad Andreas såg som problem som uppstått i Sätra centrum i frånvaron av både polis och väktare. Andreas fick efter många om och men tillstånd från polisen att anställa en ordningsvakt vid hans butik, efter att många väktarfirmor sagt nej på grund av säkerhetsrisker eller att arbetet kräver dubbelbemanning. Av de 50 anmälningar som Andreas Bylger gjorde mellan oktober 2016 till november 2017, har endast tre gått till domstol.

ANNONS

Många småföretagare och butikshandlare vittnar om ett hårdare klimat och en tuffare attityd hos förövarna och att det tar för lång tid innan polisen kommer till butiken när brott anmäls. Även när både kameraövervakningsbevisning och vittnesmål finns, räcker detta inte alltid till en fällande dom. Och när ett fall går vidare och leder till fällande dom, kan den åtalade vägra betala ut bötesbeloppet till den brottsdrabbade utan konsekvens. Vi har sett att flera butiker och affärer väljer att lägga ner sin verksamhet i särskilt utsatta områden. Det får som en effekt att utanförskapet förstärks, att företagsamheten minskar och att viktig service för de boende försvinner.

Regeringens löfte om pengar till rättsväsendet räcker inte. Vi Liberaler vill även fokusera på hur vi ska rikta resurserna, så att Polisen kan fullgöra sitt uppdrag på bästa sätt. Vi föreslår därför en åtgärdslista med förbättrade arbetsmetoder som vi hoppas ska underlätta lagföringen, leda till fler åtal och fällande domar vid brott mot butiker.

•Nolltolerans mot mängdbrott. Polisen får inte skicka signaler till samhället om att vissa typer av brott är okej, genom att dessa brott inte får någon påföljd. Polisen bör utforma sitt arbete utifrån en nolltolerans mot mängdbrott.

•Fler synliga poliser på gator och torg som också ges möjlighet att prioritera brott i butik och andra brott mot näringsidkare.

ANNONS

•Effektivisera hanteringen av stöldbrott i butik. Detta kan göras genom dels en effektivare förhörsprocess med förhör på distans, men också genom upprättande av jourdomstolar som har möjlighet att kunna döma i denna typ av brott

•Avskaffa straffrabatten för de som stjäl återkommande samt möjlighet att kunna omvandla bötesstraff till fängelse för de som konsekvent vägrar att betala böter.

•En särskild funktion hos Polisen bör inrättas på nationell nivå som specialiserar sig på brott mot butiker och handelsplatser. Denna funktion ska samla på sig kunskap om just denna typ av brott och kunna bistå den lokala Polisen för att upptäcka systematisk brottslighet, metodstöd, samt att sprida goda exempel för att förbättra polisens interna arbete.

Vi vägrar att acceptera ett Sverige där brott lönar sig. Samhället får inte skicka signaler till brottslingar att det är fritt fram att begå brott. Alla skattebetalande medborgare ska kunna känna sig säkra på att Polisen är den institution som skyddar oss när brott har begåtts, oavsett om vi bor i staden, förorten eller på landsbygden.

Det viktigaste arbetet är det brottsförebyggande, men genom att presenterar våra förbättringsförslag vill vi förstärka tilltron till brottsbekämpning och det svenska rättsväsendet för alla brottsutsatt, och inte bara några få. Rättsstaten är den svagastes bästa skydd, och vi får inte förglömma att detta även gäller de småföretagare som bekostar allas vår välfärd.

ANNONS

Said Abdu

Riksdagsledamot och näringspolitisk talesperson (L)

ANNONS