Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Bild: Henrik Montgomery/TT

Denna artikel ingår för dig som är kund.

Politik i TV utan trams, tack!

Ta bort de fjolliga "tävlingarna", som både generar politikerna och är en förolämpning mot publiken!

Inför slutdebatten i SVT den 7 september bör de ansvariga analysera och lära framför allt av misstagen i de hittills sända åtta partiledarutfrågningarna. För mig, som gärna ser toppfotboll i TV, kändes upplägget bekant. Först diskuterar några "experter", hur det kommer att gå i matchen, vad publiken särskilt ska lägga märke till o s v.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

Efter slutsignalen står de omedelbart redo att analysera och - i fråga om fotbollen - förklara, varför det inte gick precis så som "experterna" hade förutspått. SVT gick dock ett steg längre. Sändningen började nämligen en god stund före debattstart, då man visade, hur den aktuelle partiledaren steg ur en bil och promenerade några meter på en röd matta in i TV-huset. Väldigt intressant och informativt, eller hur?

Här var man redan farligt nära gränsen till det rent skrattretande, vilken strax korsades genom att TV-publiken fick se en stor bakåtgående klocka, som meddelade att det nu var 7 eller 5 etc minuter kvar till "matchstart"!

Den så kallade statsministerkampen mellan herrar Löfven och Kristersson hade till och med en än mer feltänkt inramning genom en ovanligt upphetsad och delvis förvirrad moderator, som än eggade publiken att applådera än att vara tyst för att inte slösa tid i onödan.

Snälla TV-ledning: se till att inför den stora och viktiga slutdebatten ta bort de fjolliga "tävlingarna", som både generar politikerna och är en förolämpning mot publiken.

De här kommenterade programmen är typiska exempel på vad som på svengelska kallas "infotainment", d v s en blandning av information och underhållning. Att sådant förekommer i reklam-TV är begripligt, då denna är rent kommersiell, men i SVT, vår stolta och fria public service, hör detta misch-masch inte hemma, framför allt inte i politiska debatter.

Låt oss hoppas på en seriös och saklig duell mellan justa och väl pålästa politiker utan ovidkommande trams!

Carl-Axel Backman