Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Svårt att parkera i Uddevalla centrum. Bild: Lasse Edwartz

Politiska majoriteten har abdikerat

Alliansen i Uddevalla; Äntligen vann vi i avloppsfrågan

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Till slut gav gav den trötta vänstermajoriteten socialdemokrater, vänsterpartiet och miljöpartiet i Uddevalla upp. Alliansens kamp för att utsläppskrav och inte teknikval ska gälla för enskilda avlopp accepterades efter fyra års motstånd.

Många är de kommuninvånare som tvingats till dyra utredningar och lösningar med slutna tankar för enskilda avlopp, trots att andra lösningar, som uppfyller utsläppskraven, är tillgängliga. Avsikten var att sedan sprida slammet på åkrarna, vilket lantbrukarna naturligtvis motsätter sig, då man inte vet vad slammet innehåller. Med avloppsslam på åkrarna uppfylls inte kraven för Krav-odling.

Att majoriteten till slut inser att den även i denna fråga är på fel väg sammanfaller, som av en händelse, med att miljöminister Karolina Skog (MP) tillsatt en utredning för att föreslå hur spridning av avloppsslam på åkrar kan förbjudas.

Den politiska majoriteten har i många frågor abdikerat. Ärenden av betydelse för medborgarna når inte nämnden. Gator blir enfiliga liksom bron till Gustafsberg. Busshållplatser utan bussfickor stoppar trafiken. För kommunen strategiska markfrågor når inte politiken. Spektakulära utspel om städstrejk av gator och torg blir kända för nämnden genom Bohusläningen.

Uddevalla centrum har problem. 82 procent av de besökare som ändå kommer gör det med bil. Därför har vänstermajoriteten tagit bort parkeringsplatser och gjort parkering på de återstående platserna svår, obegriplig och avgiftsbelagd från första minut.

Cykel- och gångvägar är lösningen, enligt majoriteten. Vi i alliansen ser tillgängligheten som central. Enkla, begripliga och enhetliga parkeringsregler. Tillgänglighet för bilister. Inför p-skiva, i likhet med de kommuner som förstått att värna sina stadskärnor.

Uddevalla och Ljungskile har ordningsproblem i centrum, i synnerhet kvällstid. När polisen inte räcker till måste det finnas fler ordningsvakter. Det handlar om trygghet för medborgarna och för näringsidkarna.

Samhällsbyggnadsnämnden har väsentliga uppgifter för att göra Uddevalla till en kommun i framkant. Vi måste hantera buller från motorvägen i Ljungskile, vattenförsörjning på Bokenäset, möjligheter för näringsidkare att skylta och för restauranger och kaféer att ha uteserveringar. Allt sådant som majoriteten motarbetat under fyra år är det hög tid att göra något åt.

Roger Johansson (L)

Maria Johansson (L)

Mikael Staxäng (M)

Roger Ekeroos (M)

Jonas Sandwall (KD)

Jerker Lundin (KD)

Stig Olsson (C)

Ledamöter och ersättare i samhällsbyggnadsnämnden i Uddevalla