Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Populism från Socialdemokraterna i Uddevalla

Bjarne Rehnberg (UP): Vi måste ta ansvar för kommunens ekonomi

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

I en insändare den 30 december har socialdemokraterna listat tolv punkter under rubriken ”Var det detta som väljarna ville?".

Denna lista är ett sammelsurium av rena lögner, halvsanningar och medvetna vantolkningar och det är knappast möjligt att i detalj, gå in, reda ut och tillrättalägga alltsammans. Så vi tar några huvudpunkter.

Den absolut viktigaste punkten är Sveriges kommuners ekonomi. Överallt i landet knäar kommunerna under en ökande obalans mellan intäkter och kostnader. Det gäller i stort sett alla Sveriges kommuner. I Filipstad riskerar man konkurs och Trollhättan höjer kommunalskatten drastiskt.

Andra, inklusive Uddevalla, försöker spara. Att spara i en kommuns ekonomi är aldrig en populär åtgärd och kan ansvarslöst utnyttjas av oppositionen, som exempel kan vi ju nämna rabaldret kring förslaget om nedläggningen av öppna förskolan vid torget.

Men det tvingande behovet att spara ligger bakom till exempel att kommunen försöker hitta andra utförare av äldreomsorgen i Ljungskile, neddragning av den förebyggande verksamheten, borttagande av lov-kort. Sånt är det ingen kommunledning som vill göra, men ekonomin tvingar fram det.

Vi får inte glömma badhuset. De planerade kostnaderna för badhuset i centrum började skena och den åsatta budgeten såg ut att spricka med god marginal. Vad gör då en ansvarsfull kommunledning (alldeles oavsett partifärg)? Jo, man söker efter alternativ som kostar mindre. Kommunledningen fann ett alternativ som har goda möjligheter att bespara kommunen kostnader på kanske 100 miljoner.

Kostnaden för en ny byggnad är aldrig fastställd förrän byggnaden står på plats och allt är betalt, men varje ansvarskännande kommunledning som ser en chans att spara 100 miljoner eller mer måste ta den chansen. Allt annat vore ansvarslöst. För oss i Uddevallapartiet var detta ett vidrigt beslut att fatta, eftersom vi gått till val på att bygga badhuset i centrum, men hellre svälja förtreten än att tvingas dra ner på annan kommunal verksamhet som socialtjänst eller skola.

En annan punkt i deras anklagelselista är till exempel att kommunledningen inte gått vidare med utveckla ett stadsnära friluftsliv vid Gustafsberg/Bodele. Att notera då är att detta är resterna av Socialdemokraternas kallsinniga rivningsraseri av de fullt fungerande Bodelehusen och detta deras fiasko vänder de alltså nu mot den nya majoriteten.

Efter valet 2018, när det stod klart att Uddevallapartiet skulle bli ”tungan på vågen” i bildandet av en ny majoritet, så hade vi allvarliga och seriösa diskussioner i partiet om att vi, som varken är ”röda” eller ”blå” måste använda denna sits till att få slut på det förödande ställningskriget mellan partierna som i årtionden rått i Uddevalla och som kostat så mycket pengar och försenat och försvårat Uddevallas utveckling. Och när vi slutligen bestämde oss för att ingå i den nuvarande majoriteten så var vi samstämmiga i vår ambition att involvera Socialdemokraterna så mycket som möjligt i alla beslut.

Efter att ha läst Socialdemokraternas insändare av den 30 december 2019 kan man bara konstatera att vi var blåögda och naiva. Viljan till samarbete och samverkan var vi ensamma om.

Bjarne Rehnberg

Uddevallapartiet