Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Populistiskt uttryckt av Magnus Jacobsson (KD)

Magnus Jacobssons argumentation har ingen saklig grund, anser Pål Magnusson i en replik.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Replik till:

Magnus Jacobsson 6 aug

Den osakliga, känslobaserade debattekniken har på senare tid varit mycket populär. Exempel på detta är Jimmie Åkesson som i stort sett på egen hand lyft Sverigedemokraterna från ett röstetal i enstaka procent, till att vara Sveriges tredje största parti. USA:s president Donald Trump är även han, till stora delar en produkt av sin egen förmåga att konsekvent använda känslomässiga, populistiska utspel som en väg till den politiska makten.

Att som Magnus Jacobsson (KD) koppla samman aktivt, nationellt driven, samhällsbyggande politik, som framförallt socialdemokraterna är kända för, med att ”svensken” som en konsekvens av detta blir passiviserad, har ingen saklig grund. Under ”folkhemmets” storhetstid på 1900-talet, stod även det svenska föreningslivet på sin absoluta topp, med fler ideellt engagerade svenska medborgare, än vad fallet är idag – då statens och politikens roll är mindre än tidigare.

Likaså finns en osaklighet i kopplingen mellan att vi (som du sympatiskt skriver) medborgare är mer likgiltiga för någon som ligger utslagen på en parkbänk, för att liberaler och socialdemokrater just nu styr Sverige. Du får väl gå fram och fråga uteliggaren om denne behöver hjälp då. Det behöver du väl inte skylla på Löfvén, Lööf eller Sabuni?

Inget parti i Sveriges riksdag förordar, som du insinuerar, nattväktarstaten. Däremot är ”Klassiskt Liberala Partiet” inne på tanken att en nattväktarstat skulle vara att förorda i framtiden. Men med tanke på att de i 2018 års riksdagsval fick 0,02 % (1504 st) av svenskens röster så utgör denna grupp inget större ”liberalt” hot mot någon av oss. Den socialistiska staten lämnade socialdemokratin redan innan de klev in som en maktaktör i början av 1900-talet, till förtret för många renodlade socialister och kommunister. Även om Vänsterpartiet driver på för mer förstatligande så har de i praktiken noll inflytande över att så skulle ske.

Och så det numer normalgradiga, kristdemokratiska röstfisket med ”bilbränder, narkotikaförsäljning eller med dödsskjutningar och våldtäkter” som du nämner. Vilken liberal eller Socialdemokrat menar du skulle var för det?

Pål Magnusson

Uddevalla