Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Erland Svensson – ett exempel på lokala porträtt i Bohusläningen. Bild: Henrik Lundbjörk, Stefan Bennhage

Porträttera vanligt folk härifrån i stället för halvkändisar

Under många år har Bohusläningen porträtterat jubilarer från vår hembygd, till exempel de som fyllt 60 år eller mer. Ett mycket uppskattat inslag i tidningen. Det har alltid varit en fröjd att läsa Terje Fredhs varma porträtt av personer som levt och verkat i vårt område. Även många andra skribenter har gjort goda insatser när de fått "vanligt folk" från vår bygd att berätta om sina liv och vad de upplevt.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Tyvärr har dessa små reportage nu helt försvunnit. I stället serveras vi läsare dåligt skrivna epistlar om så kallade kändisar, halvkändisar eller, vilket är vanligast, för oss helt okända personer. Inget ont om de som porträtteras. Kanske kan de också berätta om ett intressant liv. Problemet är dock att de alla inte alls eller i mycket obetydlig grad har någon koppling till våra hemtrakter. Eftersom de inte heller bor eller verkar i Bohusläningens utgivningsområde torde de knappast heller vara prenumeranter på tidningen, så varför intressera sig för dem? Det gör säkert deras egen lokaltidning.

Varför tror redaktionen på lokaltidningen Bohusläningen att vi vill läsa om folk som lever sina liv i Stockholm, Malmö, Uppsala, New York eller Los Angeles?

Naturligtvis är det mycket roligare att i en lokaltidning får läsa en intervju med Hilma från Skaftö, Margareta från Fjällbacka, Olof från Vassbovik, Sven från Hedekas eller Karl-Wimar från Hunnebostrand.

Låt oss nu slippa dessa fjantiga "hemma-hos-reportage". I fortsättningen vill vi höra vanligt folk från Bohusläningens utgivningsområde se tillbaka och berätta om sina liv.

Ta oss tillbaka till Terjes nivå!

Tony Åkesson

Svar direkt:

Att vi skulle ha slutat med att porträttera personer i vårt bevakningsområde stämmer inte. Senast på torsdagen gick det att läsa om Erland Svensson, 95, i Ävja och det finns fler exempel den senaste tiden. Som familjeredaktör är det min uppgift att se till att det kommer något på familjesidorna varje dag. När det inte finns något lokalt material att tillgå har vi möjligheten att lägga in en artikel från antingen TT eller någon av våra systertidningar i koncernen. Dessa tar ofta upp intressanta livsberättelser som jag tror kan vara av intresse även för våra läsare.

Jag hade mer än gärna haft ett lokalt porträtt varje dag, men det finns tyvärr inte resurser till det. Så på den punkten måste jag göra dig besviken. Men jag kan lova att du kommer få läsa om många intressanta personer från vårt område framöver!

Som nybliven familjeredaktör uppskattar jag feedback och tar gärna emot tips på personer som kan porträtteras – ring 0522-992 12 eller skicka ett mejl till [email protected]. Tack för dina synpunkter!

Henrik Lundbjörk

Familje- och debattredaktör