Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Prestationslön skapar effektiva arbetsplatser

Prestationslön skapar effektivare arbetsplatser, bättre arbetsmiljö och större lönsamhet. Dessutom är löneformen inte tvingande, vilket arbetsgivare påstår i debattartikeln ”Ackordlön är förlegad”.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Replik till Arbetsgivare i byggsektorn 12 mars

Byggnads verkar för en säker arbetsmiljö, rättvisa lönesystem och rätten för anställda att påverka sin arbetssituation. En väg till detta är prestationslön som används på ett antal arbetsplatser runt om i regionen. Löneformen är uppskattad av både anställda och många företag, då den leder till ett effektivt och säkert arbete som dessutom har hög lönsamhet. Genom att ge anställda möjlighet att påverka sin lön och dessutom dela på den solidariskt skapas både en bra laganda och ett välplanerat arbete.

I debattartikeln signerad Sveriges byggindustrier, Stenab och Sjuntorps bygg påstås det bland annat att mätning av prestationslönen kan skapa missämja och därmed påverka arbetsklimatet negativt, vilket kan leda till en stressig och dålig psykosocial arbetsmiljö. Men vi som dagligen befinner oss på dessa arbetsplatser känner inte igen oss i den bilden.

"Det är precis tvärtom, på de arbetsplatser där vi har ackord är engagemanget i arbetsmiljön större och arbetet är bättre planerat, vilket skapar mindre stress och bättre arbetsmiljö. Dessutom ska man komma ihåg att vi genom ackord tjänar mer pengar till företagen och gör mycket av planeringen åt dem. Ändå får vi som jobbar på byggena bara en väldigt liten del av kakan", säger Mattias Lidén, träarbetare och lagbas på Peab.

Vi noterar också att vare sig Stenab och Sjuntorps bygg har några arbetsplatser med prestationslön, vilket får oss att undra vilka erfarenheter de baserar sina påståenden på?

Byggnads mål i avtalsrörelsen är att skapa en modern byggbransch där både män och kvinnor, nyanlända, unga och äldre, jobbar sida vid sida på samma villkor. Bara så kan vi förhindra att grupper ställs mot varandra med lönedumpning och allt sämre villkor som följd.

Fler i jobb, trygga arbetsplatser och lika villkor för alla i branschen. Det är där fokus borde ligga i avtalsrörelsen!

Tomas Emanuelsson

Ordförande Byggnads Väst

Mattias Lidén

Träarbetare, Peab