Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

BROTTSLINGAR FRÅN FÖRR. Bildsköne Bengtsson i mitten eskorteras av två poliser.

Primitiva ungdomar väljer hellre brottets bana

Förr hamnade de på uppfostringsanstalter och det fanns katekes och skolaga.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Var vårt samhälle bättre förr? Åtminstone var det lugnare. Det var ju riksskurkarna Salaligan och Bildsköne Bengtsson förstås! Oönskade personer hamnade på mentalsjukhus och personer som betraktades ha dåligt arv, steriliserades. Uppstudsiga pojkar kom till uppfostringsanstalter.

Dessutom fanns inte tillgång till droger i den utsträckning som finns nu. Under en period var sprit ransonerat. Att bjuda ungdomar på de snålt tilltagna dropparna var ett helgerån. Dessutom hade vi katekesen och skolaga.

Vad hände egentligen med vårt samhälle? Många skyller förstås på arbetslöshet. Det är naivt att begära att en primitiv ung människa ska välja mellan ett dåligt betalt tempojobb när man kan fylla sitt konto genom handel med otillåtna varor! Efter andra världskriget skulle livet bli bättre, ingen skulle förtryckas. Polis och skola fråntogs sina maktmedel att hålla ordning. ”Hellre fria än fälla” blev en slogan i domstolarna. Gränserna för påföljder blev allt vidare.

Man lägger ut miljon tals kronor på antirökpropaganda. Ingen blir skurk för att man röker nikotinvaror. Röster höjs för fler poliser. Vad gör dessa? De bötfäller hellre gamla tanter som felparkerar än tar itu med vandaler.

Maj-Britt Jonasson

85 år