Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Patrick Record
Bild: Patrick Record

Prioritera den mänskliga miljön

Vårt sätt att leva och den klimatförstöring det innebär blir alltmer påtaglig för oss alla.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

I TV, tidningar och på radio hör vi ständigt talas om olika miljökatastrofer. Stormar, bränder, översvämningar, jordbävningar, vulkanutbrott, värmerekord mm. Ofta kan vi göra väldigt lite för att dämpa katastrofen. Vi får istället koncentrera oss på att rädda liv efter de i vissa fall enorma skadeverkningarna.

Jag tror att det idag är allt fler som anser att dessa naturkatastrofer till stor del är en följd av människans påverkan på vårt klimat. Vårt sätt att leva och den klimatförstöring det innebär blir alltmer påtaglig för oss alla.

Ändå tror jag till skillnad mot många andra att denna miljöförstöring inte är det största hotet mot vår framtid.

Den fysiska miljön är viktig för vår miljö och vår överlevnad men ännu mer viktig är den mänskliga miljön och dess utveckling.

För att kunna bekämpa miljöförstöringen måste vi arbeta tillsamman för att motverka de hot vi skapar genom vårt sätt att leva. Vi bidrar alla mer eller mindre till miljöförstöringen. Vi måste enas om att det finns ett globalt klimathot. Skall vi lyckas med detta måste vi arbeta för ett solidariskt samhälle där vi alla hjälps åt. Gemenskap och solidaritet är viktiga ledord. Vi måste frigöra oss från den politik där egocentriskt tänkande och fritt val sätts före solidaritet och gemenskap.

Ironiskt nog tror jag faktiskt att det bara är de riktigt stora naturkatastroferna som kan få oss att inse att detta är ett problem som berör oss alla och som kräver våra förenade krafter i samarbete för att vi skall kunna rädda den värld vi lever i. Kan vi inte lära oss att leva i solidaritet med varandra tror jag faktiskt inte den fysiska miljön betyder så mycket.

Det finns många alltför galna ”småpojkar” utrustade med röda knappar, ”rockets” och bomber. Min knapp är större och snabbare än din tycks filosofin vara. Med sådana ledare som dessutom lever i en värld utan miljöproblem behövs det verkligen starka krafter om kommande generationer skall kunna få uppleva den värld och den natur som min generation haft lyckan att få uppleva.

Lars Gustafsson