Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Privat akutmottagning i Uddevalla är en bra idé

"Skulle ge patienterna val­frihet och samtidigt avlasta akutmottagningarna”

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Regioner och landsting har i åratal visat att de ej klarar att leverera likvärdig vård oavsett var i landet man bor. Utöver den ojämlika vården är köerna till akutmottagningarna oacceptabelt långa och de fastställda vårdgarantitiderna uppnås inte.

En bland otaliga rapporter om långa väntetider på akutmottagningen Näl omvittnas i en debattartikel av Ann-Charlott Gustafsson i denna tidning den 7 december. Vad gäller vårdgarantin infrias den i allt mindre utsträckning.

I en strid ström tillskjuter staten (vi skattebetalare) medel till stöd och förbättringar inom vården. Det hjälper inte att ständigt ropa på mer resurser. Vår sjukvård måste vara behäftad med systemfel och fel organisation. Hur kan det vara så att vi i Sverige har flest antal läkare och flest antal sjuksköterskor i förhållande till befolkningen jämfört med andra länder och ändå inte levererar bättre.

De långa väntetiderna på akutmottagningarna beror enligt uppgift ofta på att det i onödan kommer "fel" patienter, det vill säga sådana som skulle kunna anlita annan vårdinrättning. Låt öppna upp för privata akutmottagningar! Tjänsterna hos dessa akutmottagningar skulle kunna upphandlas med specifika krav. De skulle ge patienterna valfrihet och samtidigt avlasta akutmottagningarna, bland annat de "felaktiga" patienterna. En privat akutmottagning på Uddevalla sjukhus skulle kunna bli ett utmärkt försöksobjekt.

Regioner och landsting måste fråntas ansvaret för sjukvården. Staten måste ta huvudansvaret i likhet med förhållandet i de flesta andra länder. Övergången till statligt ansvar måste givetvis förberedas. En sjukvårdsutredning med representanter från alla åtta riksdagspartier bör tillsättas. Professionen måste i denna ha ett mycket stort inflytande. Det är dags att sätta stopp för politikernas klåfingrighet i den svenska sjukvården. Deras huvudsakliga uppgift är att tillförsäkra och tillhandahålla erforderliga resurser.

Lennart Svensson

Uddevalla