Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Privat arbetsförmedling? Nej tack!

Arbetsförmedlare: Privata aktörer stjäl större delen av Arbetsförmedlingens budget.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Svar till Fredrik Christensson (C): Arbetsförmedlingen har slutat fungera

Det finns åtskilligt att kommentera gällande Christenssons insändare, men först – och raskt avklarat - till det vi kan enas om. Ja, vi befinner oss i en högkonjunktur. Och ja, många företag har svårt att få tag i rätt arbetskraft, kraftinsatser behövs för att främja tillväxt.

Men efter det blir Christenssons försök att fånga väljare endast ett tamt skrapande på ytan där den tudelade arbetsmarknaden - den verkligt stora utmaningen - inte ens benämns som en aspekt! Dagligen möter vi målgrupper som har stora svårigheter att ta sig in på arbetsmarknaden, med funktionsnedsättningar eller som trots sjukdomar måste vara arbetssökande till följd av Försäkringskassans mål om sänkta sjuktal och därmed indragen sjukpenning. Här krävs utredningsinsatser, samverkan med vården och specialister innan vi ens kan prata om matchning!

Trots detta har Uddevalla högre resultat än rikssnittet att stödja just funktionsvarierade personer till arbete. Men det verkar vara utanför Christenssons intresseområde.

Jämsides med detta finns en god arbetsmarknad för dem med kompetens, förmåga och utbildning, arbetsgivare skriker efter dem med specialistkompetens, ingenjörer, sjuksköterskor etc. Om det är de senare Christensson önskar vi ska bli bättre på att matcha, får han först ge oss ett trollspö. Detta är den tudelade arbetsmarknadens verklighet.

Återigen (gäsp) hyllas istället en privatisering av tjänster, trots upprepade erfarenheter kring hur privata aktörer trixar med statistik och att vinstintresse styr mer än det individfokuserade målet – med några få undantag. En arbetsförmedlarpeng likt det Christensson strävar efter, är ingenting annat än en förlängning av de privata aktörer som redan idag stjäl större delen av Arbetsförmedlingens budget. Denna ”offentliga upphandlingarnas tid” har genererat många ämnen och tittare för Uppdrag granskning och Kalla fakta, men ännu verkar övertron för privatisering inte vara över.

Läs också: Låt andra förmedla jobben

Fördelen med att ha en offentligt styrd Arbetsförmedling är ju JUST DEN att vi utsätts för transparent granskning över hela riket, utan vinstsyfte och med spetskompetens riktad på individens och företagens förutsättningar. De ”riktiga, varaktiga jobben” skapas varken av Arbetsförmedlingen eller Aktörer

utan främjas genom ett proaktivt företagsklimat i kommunen och riktad företagspolitik i stort - som kan möjliggöra för arbetsgivare att anställa personer längre från arbetsmarknaden.

Sverige behöver politiker som samarbetar över gränserna mot en bättre arbetsmarknad för en mångfald av människor, och som driver det målet högre än sina egna ambitioner inom partiet. Idag är Arbetsförmedlingen en mer modern, självrannsakande myndighet än den någonsin varit. Det hade varit efterlängtat av oss Arbetsförmedlare om den infantila trenden av kritik emellanåt hade någon förankring till vår dagliga verksamhet och de genuina människor vi fortsätter att kämpa för.

 

Rigmor Gunnarsson och Christine Ahl Dahlström

Arbetsförmedlare Uddevalla

 

PS. Vi vill också passa på att tacka Uddevallas alla arbetsgivare som vi har kontakt med dagligen. Ni är fantastiska.