Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Privata sjukförsäkringar gör vården ojämlik

Vänsterpartiet: Försäkringspatienternas vård plockar personalen ur ett system där personal är en ständig bristvara.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Vi i Vänsterpartiet har i Västra Götalandsregionen initierat en debatt om hur de privata sjukvårdsförsäkringarna gör att de som har råd med en privat försäkring går före i vårdköerna. 4 februari debatterade vi frågan i regionfullmäktige.

Den blågröna minoritetsledningen och Sverigedemokraterna i Västra Götalandsregionen tycker inte att det är ett problem. Eller i vart fall inte att det är regionens problem. Jonas Andersson och Cecilia Andersson, regionråd för Liberalerna och Centerpartiet, säger att köerna inte blandas. Det hävdar de trots att Dagens Nyheter i en artikelserie ställt den raka frågan till privata vårdgivare: Låter ni dem med privata sjukvårdförsäkringar gå före i vårdkön? 9 av 10 vårdgivare svarade ja på frågan. På sätt och vis är det självklart. Vad skulle speciella försäkringslösningar ha för annat syfte än att kliva före i kön, i ett land där ju alla faktiskt har rätt till vård?

Det är den som själv har råd att köpa sig förbi kön som kommer först. Eller som oftast, den som har en arbetsgivare som köper platsen. Det bryter mot Hälso- och Sjukvårdslagens portalparagraf: ”Målet med hälso- och sjukvården är en god hälsa och en vård på lika villkor för hela befolkningen. Vården ska ges med respekt för alla människors lika värde och för den enskilda människans värdighet. Den som har det största behovet av hälso- och sjukvård ska ges företräde till vården.”

Det är de rika och högavlönade som finns bland de 650 000 svenskar som har en privat försäkring. De med hög sjuklighet eller funktionsnedsättning är inte lönsamma för försäkringsbolagen. För varje person är det begripligt och attraktivt att sträva efter att känna sig trygg om man inte litar på att få vård. Det är på samhällsnivå systemet ska kritiseras, för att det urholkar vården för oss alla.

Västra Götalandsregionen har inte makten att förändra systemet med de privata sjukförsäkringarna. Men vi kan som en av de största sjukvårdshuvudmännen i Sverige visa de orättvisa konsekvenserna av systemet. Försäkringspatienternas vård plockar personalen ur ett system där personal är en ständig bristvara. Vi anser att vi kan ställa krav vid upphandling på att de som jobbar på vårt uppdrag inte samtidigt tar emot patienter via privata sjukvårdsförsäkringar.

Eva Olofsson (V)

regionråd i opposition i Västra Götalandsregionen

Birgit Lövkvist (V)

Stenungsund, ledamot av regionfullmäktige