Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Håkan Kindstedt (L)

Denna artikel ingår för dig som är kund.

Privata vårdcentraler vitaliserar vården

”Det var fel att stänga Brastad vårdcentral, men rätt att man öppnade en vårdfilial”

Liberalerna Lysekil är mycket glada över den utveckling vi sett när det gäller vårdcentralen i Brastad. Här finns det två delar att glädjas åt: att Norra hälso- och sjukvårdsnämnden gav tillstånd till att Backa Läkarhus fick tillstånd att öppna en filial i Brastad och att Backa Läkarhus faktiskt ville öppna en filial.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

En ny privat aktör kommer bidra till att förbättra första linjens sjukvård och konkurrensen kommer även vitalisera regionens egenregiverksamhet på landstingets vårdcentraler. För oss liberaler är det självklart: det är du som ska välja vårdgivare, inte landstinget.

Men valfrihet får inte begränsas till de som är lindrigast sjuka, har en tjock plånbok eller ett starkt socialt nätverk som kan ställa upp. Om friheten och välfärden ska gälla alla, behöver vi alla ta ett gemensamt ansvar för varandra. En välfärd i världsklass ser till att varje människa har möjligheten att forma sitt eget liv. Då är det viktigt att man stärker patientmakten, inte förminskar den. Man skall alltid kunna välja vilken vårdcentral man vill gå till och möjligheten att ha vården nära – inte långt bort. Därför anser Liberalerna Lysekil att det var fel att stänga Brastad vårdcentral, men rätt att man öppnade en vårdfilial.

Vårdcentralerna är sjukvårdens första viktiga kontakt med de allra flesta patienterna. Vårdcentralerna ger de flest medborgare ”ofta-vård” och då är det viktigt att den finns nära medborgarna. Inte minst viktigt är detta för de äldre som ofta behöver kontakt med vården. Därför anser vi att man måste värna om att sjukvården finns tillgänglig nära medborgarna. Detta är särskilt viktigt för de äldre på en mindre ort som Brastad, i Lysekils kommun.

Naturligtvis finns det utmaningar för Västra Götalandsregionen när det gäller vårdcentraler. De stora utmaningarna är att medborgarna ska ha tillgång och närhet till välfungerade vårdcentraler. Patienterna ska ha rätt till både kvalitet och trygghet. Om patienterna får kvalitativ och trygg vård, så kommer de också att känna sig nöjda med sin vårdcentral. En attraktiv och välfungerande vårdcentral är, oavsett om den är landstingsdriven eller privat, av stor betydelse för hela hälso- och sjukvården och ytterst för patienten.

Liberal hälso- och sjukvård sätter alltid människan i centrum – som patient, medarbetare och som anhörig. Medicinska framsteg och folkhälsa har bidragit till längre liv och fler friska år för många människor. Vi tror att morgondagens sjukvård kan ges på nya sätt, på patientens villkor. Patienter stärks av makt och kunskap att välja, möjligheten att vara delaktig och av ett bemötande som gör vården personlig och ser enskilda behov. För att alla människor ska kunna leva livet hela livet, så behövs fler liberala idéer och politiska lösningar. Vi Liberaler vill utveckla vår politik med fokus på morgondagens möjligheter istället för gårdagens lösningar.

Håkan Kindstedt (L)

Ordförande Liberalerna Lysekil