Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

En lösning på problemet med att vi alla dagar saknar tillräcklig eleffekt är att bygga kraftfulla ledningar som flyttar el till södra Sverige, skriver Björn Wolgast, vd på Uddevalla Energi AB. Bild: Janerik Henriksson/TT
En lösning på problemet med att vi alla dagar saknar tillräcklig eleffekt är att bygga kraftfulla ledningar som flyttar el till södra Sverige, skriver Björn Wolgast, vd på Uddevalla Energi AB. Bild: Janerik Henriksson/TT

Problemet är att effekten inte räcker

Jag noterar Karen Larssons insändare i tidningen, och troligen funderar många just nu över tillståndet på Sveriges elmarknad.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Svar

till Karen Larsson 13 februari

Vi har gott om elenergi i Sverige. År 2020 exporterade Sverige rekordmycket el, mer än 30 TWh, till våra grannländer. Om alla personbilar i Sverige byts till elbilar ökar elanvändningen med cirka 15 TWh.

Skulle fler datahallar och batterifabriker byggas, samtidigt som vi gör stål med vätgas som reduktionsmedel, ja då behöver vi i en framtid som kanske är 8–10 år bort bygga mer elproduktion.

Det vi i dag saknar, och som blir tydligt under kalla vinterdagar, är eleffekt.

Tänk en bil som kör upp för en brant backe. Mot slutet orkar den inte riktigt, motorn stånkar och farten går ned. Här har motorns effekt inte riktigt räckt till och precis så kan det vara med elnätet.

Exakt här ligger frustrationen hos flera svenska industriföretag. En kall dag räcker alltså effekten inte till. Fabriker riskerar stänga, oljeeldade stödkraftverk startar och elpriset rusar vissa timmar. När det gäller tillgången på effekt kan vi inte vara nöjda.

En lösning är att bygga kraftfulla ledningar som flyttar el till södra Sverige. I norr tillverkas elen av vind- och vattenkraft.

Här ser vi dock nu att elen kommer behövas i högre utsträckning i en nära framtid. Därför behöver vi också bygga lokal elproduktion främst i södra Sverige de kommande åren. Vi i branschen står beredda att göra det och vi är helt övertygade om att de politiska och ekonomiska förutsättningarna kommer att falla på plats.

Björn Wolgast

vd, Uddevalla Energi AB