Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Stress i arbetslivet. Debattören vill sätta stopp för sms-anställningar.

Provanställd hela livet med borgerlig politik

Socialdemokraterna vill tvärt om stärka de anställdas skydd på arbetsmarknaden

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Sällan har den svenska löntagarens trygghet varit så hotad som idag. I höstens val finns två tydliga läger när det gäller arbetsrätten och välfärden: Socialdemokraterna eller Moderaterna med stöd av Sverigedemokraterna.

En borgerlig regering med stöd av SD vill sänka löner för grupper som redan tjänar sämst, försämra anställningstryggheten till den grad att man i praktiken blir provanställd livet ut genom att ta bort turordningen i LAS.

Socialdemokraterna vill tvärt om stärka de anställdas skydd på arbetsmarknaden genom att sätta stopp för hyvling av arbetstid, förbättra arbetslöshetsförsäkringen, utreda sms-anställningar för att kunna sätta stopp eller begränsa dem och införa utökade möjligheter till kompetensutveckling på arbetstid. Alla tillgängliga skattemedel ska användas till att stärka välfärden, inte minst sjukvården och skolan.

Den socialdemokratiskt ledda regeringen har under mandatperioden lyckats genomföra flera förbättringar för anställda, trots hårt motstånd och utan egen majoritet i riksdagen. Bland dessa finns: Lex Laval revs upp – det betyder att svenska fackförbund nu alltid kan kräva kollektivavtal av utstationerade arbetsgivare, kollektivavtalsenliga villkor vid offentlig upphandling och begränsade möjligheter för arbetsgivare att stapla visstidsanställningar på varandra.

Samtidigt har den S-ledda regeringen vänt budgetunderskott till överskott, arbetslösheten har minskat och stora pengar satsas både på bättre välfärd och stora investeringar i samhällsbygget.

Maria Hallenberg

ordförande LO-facken i Munkedal-Sotenäs