Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Dan Eliasson behåller sin lön i två år – märkligt tycker insändarskribenten. Bild: Pontus Lundahl/TT
Dan Eliasson behåller sin lön i två år – märkligt tycker insändarskribenten. Bild: Pontus Lundahl/TT

Provocerande att Eliasson får behålla sin lön efter avhoppet

Jag läste häromdagen att generaldirektören för myndigheten MSB, Dan Eliasson, bestämt sig för att lämna sin tjänst.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Anledningen torde primärt vara hans minst sagt ogenomtänkta resa till sol och värme på sydligare breddgrader trots rådande pandemi och regeringens och Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Det blev ju inte bättre av att han ansåg resan nödvändig, då han tydligen hade en dotter på Kanarieöarna. Hur många är vi inte i detta land som inte kan träffa och krama om våra barn och barnbarn på grund av den rådande pandemin?

Men min fundering är följande. Hur är det möjligt att han får behålla sin lön och kvittera ut 3,9 miljoner kronor av våra skattemedel, trots att han enligt vår inrikesminister Mikael Damberg lämnat sin tjänst efter eget beslut. Det normala på svensk arbetsmarknad är att du, om du blir uppsagd, har rätt till din lön under avtalad uppsägningstid. Om du däremot säger upp dig själv har du bara rätt till din lön så länge som du arbetar kvar.

Det måste vara oerhört provocerande för alla dem som har varit tvungna att lämna sina arbeten på grund av arbetsbrist i spåren av rådande pandemi och tvingas leva på a-kassan, medan en generaldirektör, som lämnat sin befattning på eget beslut, behåller sin månadslön på dryga 162 000 kronor under ytterligare två år. Huruvida han sätts på nya arbetsuppgifter eller ej i regeringskansliets källare är helt ointressant. Då kanske den framtida lönen borde sättas i paritet med de arbetsuppgifter han har att hantera.

Jag levde i illusionen av att ett ”frälse” sedan lång tid avskaffats i vårt land.

Uddevallapensionären