Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Det är inte bara den fysiska vården som är viktig för människor i krigsdrabbade områden, menar Oliver Grmek. Bild: Felipe Dana
Det är inte bara den fysiska vården som är viktig för människor i krigsdrabbade områden, menar Oliver Grmek. Bild: Felipe Dana

Psykiska effekter av krig borde prioriteras

Under de senaste decennierna har världen blivit betydligt bättre på att reagera och hjälpa till vid kraftiga naturkatastrofer och konflikter runt om i världen.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Stora välgörenhetsorganisationer som Röda korset fokuserar främst på att ge fysisk vård och finansiellt stöd. Men dessa organisationer, som Läkare utan gränser och Röda korset, har också insett att mentalvård är kritiskt för de som upplevt trauma. Jag skulle gissa att när de flesta donerar till olika fonder tänker de bara på fysiska konsekvenser av konflikt eller katastrof, men efter att de är behandlade är det psykiska effekter som följer populationer som ett spöke i generationer.

Man kan enkelt tänka: "Om välgörenhetsorganisationer redan har insett detta, varför borde folk bry sig? De kommer ju få den hjälpen de behöver". Men det är också viktigt för de som skänker pengarna att veta exakt vad deras pengar går till, och att de kan användas så effektivt som möjligt. En ökad förståelse för de psykiska effekterna av krig och konflikt kan bara leda till positiva resultat.

Oliver Grmek