Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Högsta domstolen Bild: J. Scott Applewhite

Rätten till abort hotas

Högljudda attacker mot kvinnors rätt till sin egen kropp

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Prästen Jan-Åke Karlsson skriver att: ”Det är alldeles på tok för tyst i abortfrågan i dagens samhälle” (7 januari). Detta tycker jag förefaller märkligt för så högljudda som attackerna på kvinnors rätt till sin egen kropp har varit de senaste åren har de inte varit sedan 70-talet.

LÄS MER: Det är på tok för tyst i abortfrågan i dagens samhälle

Jan-Åke Karlsson har tyvärr inte förstått att ända tills dess att ett foster är förlöst och kopplingen till moderns kropp är borta så är det ett foster och en del av kvinnans kropp. Detta är just anledningen till att det heter foster innan förlossningen.

De krafter som propagerar mot rätten till abort är i själva verket oroliga för kvinnors självständighet och vill på detta sätt hindra kvinnors rätt till sitt eget liv. Jag känner flera barnmorskor och vet att denna yrkesgrupp inte tar lätt på att rekommendera aborter utan vet att detta naturligtvis är den sista utvägen. Man undrar i vilket annat yrke någon skulle tillåtas totalvägra att utföra delar av sitt jobb. Om en sjuksköterska inte vill utföra aborter så är det väl enklast att man då inte väljer en yrkesinriktning där detta krävs. Svårare än så kan det inte vara.

I USA är rätten till fri abort hotad sedan Trump systematiskt tillsätter abortmotståndare när ersättare skall väljas till deras högsta domstol. Detta kan ge till följd att ett prejudikat som hindrar delstaterna att förbjuda aborter upphävs.

Lustigt nog så är det så att i USA är de som ömmar som mest för de ofödda fostren och säger att man aldrig får ta ett liv i nästa andetag är mycket starka anhängare av dödstraff!

Nybliven morfar