Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
STOCKHOLM 20190508Stadsminister Stefan Löfven (S) och socialdemokraternas toppnamn till Europaparlamentet Heléne Fritzon (bakom skärmen) förtidsröstar i EU-valet i Stadshuset i Stockholm.Foto: Naina Helén Jåma / TT / kod 11880 Bild: Naina Helén Jåma/TT
STOCKHOLM 20190508Stadsminister Stefan Löfven (S) och socialdemokraternas toppnamn till Europaparlamentet Heléne Fritzon (bakom skärmen) förtidsröstar i EU-valet i Stadshuset i Stockholm.Foto: Naina Helén Jåma / TT / kod 11880 Bild: Naina Helén Jåma/TT

Rösta i EU valet så vi får trygghet för vanligt folk

Vi kan aldrig acceptera att EU:s regelverk skapar konkurrens med löner och arbetsvillkor.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Cirka 60% utav vår lagstiftning kommer ifrån EU parlamentet och därför är det viktigt att nyttja sin röst. Vi har förståelse för att den kan kännas avlägset och att min röst inte spelar någon roll men det är fel då allas röster är lika mycket värda. Vet du inte vad du skall rösta på så rösta så som du gjorde i höstas då det i stort handlar om samma frågor.

EU-samarbetet måste bättre än i dag värna demokrati, social välfärd och grundläggande rättigheter. Medlemsländerna måste ges bättre förutsättningar att trygga välfärden och villkoren på arbetsmarknaden. Det är dags att stärka arbetstagarnas ställning. Obalansen mellan arbete och kapital riskerar att öka och leda till fler otrygga anställningar och en press nedåt på lönerna. Valet till Europaparlamentet den 26 maj handlar om att vi vill öka tryggheten för vanligt folk.

Valet handlar om:

1. Ordning och reda på arbetsmarknaden. Ska EU bidra till trygga jobb och en lön att leva på eller lönedumpning och sämre villkor?

2. Konkurrens på lika villkor för jobb och välfärd. Ska EU bidra till jämlikhet och hållbar utveckling eller ökade klyftor?

3. Demokrati och mänskliga rättigheter. Ska EU bidra till stärkt demokrati eller en utveckling mot högerextremism och ett odemokratiskt samhälle?

Vi kan aldrig acceptera att EU:s regelverk skapar konkurrens med löner och arbetsvillkor. Löntagare får aldrig ställas mot löntagare. EU upplevs allt mer som ett hot av stora grupper på arbetsmarknaden. Utvecklingen riskerar att göra det allt svårare att hantera gemensamma utmaningar. I förlängningen undermineras stödet för den fria rörligheten inom EU.

Inom EU ska vi inte konkurrera med löner och arbetsvillkor utan med kunskap och kompetens. Ett socialt Europa stärker medlemsstaternas möjligheter till likabehandling av alla arbetstagare och kan skapa förutsättning för ordning och reda på arbetsmarknaden. Sveriges och andra medlemsländers kontroll över arbetsmarknaden måste stärkas. Den fria rörligheten ska inte kunna användas för att kringgå lagar och avtal.

Ordning och reda handlar om att säkerställa trygga och anständiga arbetsvillkor för vanligt folk samt säkerställa att EU- rätten inte används för att försvaga anställningstryggheten.

Därför kommer vi rösta på Johan Danielsson (S) Socialdemokraternas kandidat nr 2 till EU parlamentet!

Fackligt aktiva i Uddevalla:

Stefan Skoglund Byggnads, Birgitta Pelli Kommunal, Lennart Sköld Transport, Marie-Louise Ekberg Handels, Jonas Kårebrand Kommunal, Sandra Lindberg IF Metall, Marcus Johansson Byggnads, Kerstin Eklöf Kommunal, Per-Erik Holmberg IF Metall