Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Byggkranar. Fler kan komma upp om regleringar tas bort. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Reformer kan förenkla för fler bostäder

"Vi Moderater tycker olika upplåtelseformer är viktiga, men hyresrätten är den upplåtelseform som ger störst flexibilitet"

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Det är dags att tänka långsiktigt och ge sunda och ändamålsenliga förutsättningar för bostadsbyggande. Vi Moderater anser det helt nödvändigt att olika reformer som förenklar och förkortar plan- och byggprocessen kommer igång så snart det bara går. Regelverk behöver revideras för att möjliggöra att befintligt bestånd kan nyttjas i största möjliga utsträckning.

Vi Moderater tycker olika upplåtelseformer är viktiga, men hyresrätten är den upplåtelseform som ger störst flexibilitet, och ska fortsatt vara en viktig form för boende. Ett bra sätt att börja boendekarriären, ett bra sätt att snabbt kunna flytta för jobb på en ny ort, ett bra sätt att ha ett "behändigt" boende.

Vi Moderater ser också att olika regleringar som byggts upp över tid har skapat olika typer av hinder. Vår modell för att utveckla hyressättningssystemet behöver vara blocköverskridande och ansvarstagande för en tydlig långsiktig infasning av ett nytt och mindre reglerat hyressättningssystem.

Bostadsområden med blandade upplåtelseformer är något som vi inom Moderaterna uppmuntrar. Småhus, radhus, hyresrätter, bostadsrätter och en modell som ännu inte fått genomslagkraft hos oss - nämligen ägarlägenheter. En boendeform som är den vanligaste i våra grannländer och ute i Europa.

Moderata kandidater i höstens val:

Carin Ramneskär (M)

Oppositionsråd/förstanamn

Uddevalla

Ulf Hanstål (M)

Förstanamn

Lysekil

Mats Green ( M)

bostadspolitisk talesperson