Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Regeringen bestämmer inte över KPA

"Skattesänkningen ger 1,5 miljoner pensionärer upp till 410 kronor mer i plånboken varje månad"

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Tidvis har debatten om pensionärernas ekonomi varit mycket hätsk. Det är fullt förståeligt. Däremot är det inte bra att det sprids felaktig information.

Regeringen har gjort en av de största satsningarna på pensionärer i modern tid. Skattesänkningen ger 1,5 miljoner pensionärer upp till 410 kronor mer i plånboken varje månad. Det är nära 5 000 kronor mer per år. Här i Västra Götaland handlar det om över 287 400 pensionärer. Sammantaget kostar skattesänkningen för pensionärerna staten 4,4 miljarder kronor och är den enskilt största satsningen i budgeten.

Utöver sänkt skatt höjer regeringen också bostadstillägget med upp till 470 kronor i månaden och sänker kostnaden för tandvården. Dessutom införs gratis primärvård för alla över 85 år.

Då var det fruktansvärt att nås av nyheten att det gamla kommunala tjänstepensionsavtalet, PA-KL, gjorde att tjänstepensionen sänktes för totalt drygt 150 000 pensionärer. Som tur är har parterna lyckats lösa problemet och de som drabbats kommer att kompenseras.

Det handlade alltså om ett avtal mellan fackförbund och Sveriges kommuner och landsting (SKL). Det hade inte något med regeringen att göra.

I budgeten finns också den största sjukvårdssatsningen i modern tid med 5,5 miljarder kronor. Totalt har regeringen ökat resurserna till välfärden med 35 miljarder kronor.

Nu är det upp till landstinget i Västra Götaland att se till att använda pengarna rätt och minska vårdköerna.

I höst står Sverige inför ett vägval. Moderaterna vill återgå till stora skattesänkningar för de rika, medan pensionärer får betala högre skatt än andra. Vi har sett resultatet av den politiken. Välfärden fick djupa revor, kommunalskatterna höjdes, arbetslösheten parkerade på över åtta procent och underskottet i statsfinanserna växte till över 60 miljarder kronor.

Jörgen Hellman

riksdagsledamot (S) och vice ordförande i skatteutskottet