Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Johan Hultberg Bild: Riksdagen
Johan Hultberg Bild: Riksdagen

Regeringen förmår inte att prioritera

Det måste alltid löna sig bättre att arbeta än att leva på bidrag.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Sverige är ett fantastiskt land men med stora och allvarliga problem. Gängkriminalitet, växande vårdköer och ett allt mer cementerat utanförskap är exempel på akuta problem som politiken måste adressera. Samhällskontraktet knakar allvarligt i fogarna.

Tack vare den budget som M och KD gemensamt la i höstas och som vann riksdagens gillande togs viktiga steg för att återupprätta samhällskontraktet. Svensk ekonomi stärktes och det skapades förutsättningar för fler jobb. Samtidigt prioriterade vi samhällets viktigaste och mest grundläggande uppgifter. Polis, försvar, vård och äldreomsorg fick rejäla resurstillskott. Flera viktiga tillskott som regeringen och dess stödpartier nu vill dra tillbaka. I regeringens vårändringsbudget som är framtagen tillsammans med C och L skär man ca 650 miljoner kronor i polis, äldreomsorg och psykiatri. Detta för att istället prioritera bland annat ineffektiva klimatåtgärder som oberoende bedömare dömt ut. Det är uppenbart att vi har regering som inte förmån att prioritera och ta tag i Sveriges verkliga problem.

Ett av Sveriges absolut främsta problem är den misslyckade integrationen som till stor del förklaras av en kravlös bidragslinje. Vi moderater vill se en stärkt arbetslinje med bidragstak och skärpta krav. Den som exempelvis får försörjningsstöd, det som i folkmun kallas socialbidrag, tycker vi självklart ska mötas av prestationskrav. Det måste alltid löna sig bättre att arbeta än att leva på bidrag.

Johan Hultberg (M)

Riksdagsledamot från Fyrbodal