Skvadern kan beskådas i Sundsvall.
Skvadern kan beskådas i Sundsvall.

Regeringsunderlaget är en politisk skvader

Carl-Axel Backman: Fabeldjuret är en bra metafor den mindre lyckade kombinationen

ANNONS
|

I fablernas värld finns många konstiga djur. Ett av dem kallas skvader, vars ursprung och betydelse har många förklaringar. Den påstås bland annat vara ett rent fantasidjur. Dock existerar ett exemplar i sinnevärlden nämligen på Sundsvalls museum, där storögda åskådare kan beskåda ett uppstoppat fågelliknande föremål, vars framdel, enligt Wikipedia, "är en hare och bakdel en tjäder".

Från och med fredagen den 18 januari 2019, finns dock ytterligare en version av detta fabeldjur. Det presenterades vid en imponerande högtidlighet i Sveriges Riksdag via TV inför hela svenska folket så som det höves en viktig innovation.

Efter drygt fyra månaders hårt arbete, det vill säga otaliga kafferep hos talmannen, bland annat, visades detta aldrig tidigare skådade fantasidjur upp för en förstummad menighet. Den här fiktiva varianten har dessutom den egenheten, att den uteslutande består av ord, vars normala innebörder i det vanliga språket har förvrängts till oigenkännlighet. Till exempel betyder ord som "demokrati, despoti, sanning, lögn, löfte, svek, inflytande" något helt annat än tidigare.

ANNONS

Flera talare slog med darr på stämman fast, att detta i sanning var en "historisk dag" i svensk parlamentarisk historia. Också i litteraturhistorien är denna bravad unik. Här har idogt arbetande politiker lyckats gestalta något så ovanligt som en modern och i sanning tankeväckande version av den danske författaren H C Andersens klassiska saga "Kejsarens nya kläder". Den nya versionen, som kan tolkas på flera olika sätt, är rykande aktuell, som man säger i vår numera ledande tidning "Grönköpings Veckoblad, då den visar vilken dominerande roll den verbala illusionismen i dag spelar i den nya sköna värld, där framför allt it-tekniken möjliggör för journalister, politiker och andra ordets arbetare att jonglera med uttryck som faktaresistens och fake news.

Citatet ovan ur Wikipedia avslutas med dessa ord: "Senare har skvader kommit att bli en allmän benämning för en märklig eller mindre lyckad kombination."

Carl-Axel Backman

ANNONS