Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Så här såg det ut för tio år sedan då Fredrik Reinfeldt gjorde en julintervju.  Bild: FREDRIK SANDBERG / TT
Så här såg det ut för tio år sedan då Fredrik Reinfeldt gjorde en julintervju. Bild: FREDRIK SANDBERG / TT

Reinfeldts rykte måste återupprättas

Socialliberalismen kommer även åter att få ett uppsving.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

När den nya M-SD-KD-regeringen tar över styret av Sverige 2022 ska allting som utlovats förverkligas. Skatterna ska sänkas, försvarets och polisens budget utökas kopiöst, en massiv administration byggas upp för att utvisa nyanlända flyktingar och gamla etablerade och icke-etablerade invandrare.

Kostnaderna för att få ordning på no-go-zonerna i storstädernas ekonomiskt svagare förorter är svårt att beräkna. För samtidigt som man ska ordna upp dessa förorter, ska man rusta ner på de omfattande sociala insatserna i dessa områden då det enligt konservativt synsätt är individens ansvar att sköta sig, och inte samhällets.

Ett alternativ är ju självklart att satsa ytterligare ekonomiska resurser på att rusta upp förorterna, men det är ju inte det som M, SD och KD vill. Och om nu M, SD och KD i alla fall satsar ytterligare pengar i förorterna, förutom det som man lovar satsa på polisen, så måste man ju höja skatterna, och det är ju inte något som varken M, SD eller KD vill. Enligt Sverigedemokraternas beräkningar, numera även Moderaternas och Kristdemokraternas, löser man det ekonomiska problemet genom att sanera Sverige på en hel del ovälkomna invandrare och de kostnader de drar med sig. År 2026 kommer vi ha svaret på om Jimmie Åkesson var den välsignade person som många tror att han är, eller om han bara var ett irrbloss.

Vid tiden för 2026 års riksdagsval, efter de fyra åren med den konservativa regeringen, tror jag att sociologin får en behövlig renässans. Förståelsen för att en människa, precis som en blomma, behöver omvårdnad och kärlek för att kunna utvecklas till en fungerande individ. Socialliberalismen kommer även åter att få ett uppsving. Ja ta mig tusan om inte den förre moderatledaren Fredrik Reinfeldts rykte och gärning kommer att återupprättas som den landsfader jag tycker att han var.

Pål Magnusson

Uddevalla