Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Resurserna ska i första hand riktas till de kommunala skolorna

Faktum är att dagens skolvalssystem inte är ett fritt skolval

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Slutreplik till Moderata studenter

I Moderata studenters företrädare Lucas Ljungbergs svar till mig framstår det som att han vill att valfriheten ska gälla alla, välbärgad som mindre välbärgad bakgrund. Min fråga är: varför kritiserar inte Moderata Studenter dagens skolvalssystem i så fall? Ni vill att det ska utökas och att det ”fria skolvalet” ska behållas. Det hänger inte riktigt ihop med åsikten om att inte bara rika ska få välja skola.

Faktum är att dagens skolvalssystem inte är ett fritt skolval – en stor del av de som bor i en förort går också i skola i en förort, en stor del av de som bor i en rik kommun går i skola i en rik kommun eller inne i stan. Elever till välbärgade föräldrar placeras oftare i friskolor. Friskolor som är aktiebolagsdrivna startas generellt inte upp ute i förorter eftersom aktiebolagsdrivna skolors främsta intresse är att gå med vinst och det gör man i populära områden med höginkomsttagande föräldrar. Vi vill inte att skolvalet avskaffas, men som det är just nu så fungerar inte det systemet och det slår absolut hårdast mot elever med sämre socioekonomiska förutsättningar.

Att vara kritisk till och emot aktiebolagsdrivna skolor är inte unikt för LR Stud, det är många aktörer som är det och framför allt många lärare (däribland lärare som själva arbetar och har arbetat på aktiebolagsdrivna skolor). Vi är inte emot aktiebolagsdrivna skolor för att vi vill att lärare och elever ska gå utan jobb och skola. Vi vill att staten ska ta över finansieringen av skolan och att aktiebolagsdrivna skolor läggs ner för att landets elever och lärare förtjänar tusen gånger bättre än att se pengar delvis ämnade för dem, smita rätt ner i aktieägares fickor.

Resurserna bör och ska i första hand riktas till de kommunala skolorna så att de kommunala skolorna har alla förutsättningar de behöver för att bedriva skolverksamhet. De ska ha fler lärare, fler specialpedagoger, utökad elevhälsa och en god skolmiljö. DET ska Sveriges skattepengar finansiera – inte aktieägare som vill göra vinst på våra elever och lärares bekostnad. Elever, oavsett socioekonomisk bakgrund, ska ha rätt till bra, likvärdig och gynnsam skolgång.

Lucas Ljungberg, jag gillar valfrihet och jag tycker att man ska få välja vart man vill gå i skolan. Skulle friskolor drivna av aktiebolag läggas ner skulle inte samtliga av landets skolor försvinna. Vi har fortfarande kommunala skolor kvar och ett gäng friskolor som inte är vinstfokuserade. Och så länge vi reformerar skolvalet och ökar kunskapen för landets alla elever om vilka möjligheter de har att välja mellan – så är valfriheten ändå stor.

Slutligen kan det tilläggas att lärarkåren är emot vinstdrivande skolor.

Rebecca Roth

ordförande Lärarnas Riksförbund Studerandeförening, LR Stud