Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Bara grunden till en ny simhall blir lika dyr som Rimnershallen.

Rimnersområdet var fel plats då och är fel plats nu

Johan Wiktorsson: En ny simhall där blir inte billigare där - det finns för många hinder

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

I denna insändare skulle jag vilja peka på några viktiga delar i placering av en ny simhall.

Det finns en del allmänna missuppfattningar runt driften av en ny simhall som till exempel att spillvärme från en ishall kan ge uppvärmning till en simhall, det var för 40 år sedan. Idag är moderna anläggningar energisnåla och ger inte ifrån sig spillvärme i den graden att det går att värma upp en simhall. En annan är att personal kan springa mellan. I verkligheten blir det inte bra, simhallspersonal har kunskapen runt livräddning och annat som hör ihop med en simhall som kanske personal på en fotbollsanläggning inte har.

Men nu får vi anse att det finns två huvudsakliga förslag till placering: ett centrumförslag och ett placeringsförslag vid Rimnersområdet.

Låt oss se med vida ögon och vara överens om att allt är möjligt. Vi kan placera den nya simhallen på månen men då kommer verkligheten i kapp – pengar!

Vi går tillbaka några år i tiden. Vi köpte konsulttjänst av Sveriges erkänt bäste på simhallar, den nu framlidne Per Pilerot som gav många värdefulla råd och fakta. Vi köpte detta som expertkomplement ihop med våra tjänstemän för vi ville ha bra underlag till beslut. Vi gjorde studiebesök i andra städer för att se hur de gjort, deras misstag och framgångar. Genom Per Pilerot och de diskussioner vi hade utmynnade detta i en centrumplacering. Vi tog ett beslut i kommunfullmäktige om placering i centrum. Valda av folket ledande politiker ansåg detta var det bästa! Ska vi nu bara kasta bort allt det arbete och konsultarvode för att politikerna kovänt och Rimnersområdet står i fokus? Slöseri med våra skattemedel anser jag.

Varför inte Rimnersområdet var något alternativ innan fullmäktigebeslutet var just att en simhall är så mycket mer än en träningsanläggning, centrum berikas med en simhall där 25 000 människor bor. Många kan ta sig dit miljövänligt via apostlahästarna.

Många ser ändå en simhall som en idrottsanläggning, vilket delvis är rätt men bara delvis. En simhall är till skillnad från en annan anläggning mycket mer än ren idrott. Den är till gagn för lek, sjukgymnastik, rekreation, motion, det finns inte många andra saker som är så bra som att röra sig i vatten. Många äldre kan röra sig i vatten som de kanske inte kan någon annanstans.

Vad pekar på att Rimnersområdet är en dålig placering? Vad sa Per Pilerot som vi betalade konsultarvode till? Pilerot pekade på fyra faktorer som är dyra att åtgärda på Rimnersområdet: En råvattenledning som skär genom området, en högspänningsledning som står i vägen, en järnvägsbana, sankmark och ett stort berg.

Till detta ont om plats till parkering.

Som före detta ledande politiker ihop med tjänstemän och andra politiker placerade vi Rimnershallen med stor möda för att slippa dyra sprängningar, dock var vi tvungna att spränga bort några bergsknallar. Innan detta hade vi en modell som vi fick vrida och vända på för att inte gå för nära högspänningsledningen, råvattenledningen, järnvägsbanan. Allt för att hålla nere kostnaderna vilket vi gjorde. Vi hade en budget på 115 miljoner och Rimnershallen slutade på 95 miljoner och detta i brinnande högkonjunktur med ganska gott om pengar i kommunens kassa.

Idag ser det annorlunda ut, stora sparbeting och idéer om saker att åtgärda som kostar många miljoner som behövs till skola och omsorg. Visst kan vi flytta på Uddevallas råvattenledning, gräva ned högspänningsledningen, då slipper man mycket dyra sprängningar men vi måste skredsäkra för den sanka marken vilket kommer bli mycket dyrt! Antag att man inte flyttar på högspänningsledningen, råvattenledningen och slipper skredsäkra – då måste man spränga bort berg. I området ligger bostäder som för med sig försiktig sprängning som är minst dubbelt så dyrt, många lastbilar att forsla bort berget med, stänga av 44:an och järnvägstrafiken vid varje sprängning under lång tid. Jag har all förståelse om man tycker Rimnersområdet är bra, inte funderar så mycket på ekonomin utan bara önskar sig ett parkeringshus, dyrbara förflyttningar av ledningar och så vidare men verkligheten skall gå ihop.

Att bygga en simhall på Rimnersområdet kommer att kosta mer än vad hela Rimnershallen gjorde innan man ens kan börja bygga grunden för nya simhallen. Sedan en liten sak till, i området finns en ovanlig liten växt som heter Knippelnejlika som länsstyrelsen har ett och annat att yttra sig om. Denna lilla växt satte stopp för bygget ett litet tag för Rimnershallen till man fick flyttat den. Men en växt är väl inget att bry sig om eller?

Johan Wiktorsson

fd ordf Kultur och fritidsnämnden, ledamot av kommunstyrelsen och ledamot av Uddevalla kommunfullmäktige (M)