Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Riv upp omflyttningsbeskedet

Socialnämnden beslutade i maj att lägga ned fyra avdelningar vid Dalabergs demensboende (Duvan, Måsen, Trasten, Svalan).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Detta beslut har rimligtvis föregåtts av en lång beredningstid. Man har alltså haft god tid att informera anhöriga och inhämta synpunkter.

Hur har då informationen skett? Häpna! 22 juni kallades anhöriga till ett sammanträde 24 juni som skulle räta ut alla frågetecken. Givetvis hade vi förväntat oss att Elving Andersson, ordförande i socialnämnden, skulle delta i mötet och svara på bland annat de förslag till lösning (skattehöjning 10 öre, höjda avgifter, förslag till ändrad disposition av lokalerna) som presenterats i en skrivelse till socialnämnden 17 juni. Det enda som beslutades var att anhöriga gavs möjlighet att lista var de önskade att deras anförvanter skulle få bo i framtiden. Positivt var att ingen flyttas förrän en önskad plats finns att tillgå.

Jag och övriga anhöriga tycker att den information som givits under ”resans gång” är en ren förolämpning. Vi är vuxna människor och är vana att bli behandlade som sådana. Även kommunala pensionärsrådet är upprört över hur kommunen behandlat ärendet.

 

Det har konstaterats att svårt demenssjuka patienter som inte har en chans att föra sin egen talan plötsligen ”omklassas” från patienter till boende. Alla vet att de har en svår sjukdom, alla utom socialkontoret som sagt åt personalen att de inte får kallas patienter utan ”boende”. Detta gör att man utan känslor kan lägga besparingsförslag.

Vad har en boende att sätta emot? Står socialnämndens ordförande bakom ett sådant synsätt? Med tanke på hur ärendet behandlats och det massiva stöd som patienterna och anhöriga fått från pensionärer, pensionärsföreningar och många andra i Uddevalla verkar det som det vore dags att ompröva omflyttningsbeslutet.

 

Det är stort att lyssna till allmänheten och vara stark nog att erkänna om fel begåtts i beslutsfattandet.

Att ha förmågan att rätta till felaktigheter bevisar starkt ledarskap.

 

 

Sture Carlsson
Anhörig, Uddevalla