Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Säg nej till badhus på Torp

Allt som flyttas till Torp drabbar Uddevallas stadskärna

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Snälla Uddevallabor, varför ser ni inte sambandet? Allt som flyttas till köpcentret Torp, flyttas från Uddevallas stadskärna.

I stort sett all butiksverksamhet av betydelse är idag flyttad – från Uddevalla centrum till Torp. Det enda som återstår är i stort sett restaurangverksamheterna och kioskverksamheter som säljer tobak och tidningar. Enstaka kvarvarande butiker i centrum bedriver någon slaggs konstgjord andning på sig själva – likt fiskar som kippar vid ytan när syret håller på att ta slut.

Det är en journalistisk katastrof att tidningen Bohusläningen ska behöva lägga så mycket kvalitativ journalistik på Uddevalla-bor – politiker, liksom allmänna tyckare – som likt ankor i en damm, käbblar om vems fel det är att stadens centrum är så tomt, tomt, tomt – samtidigt som den välkända sanningen om köpcentret Torp – ”hjätten Glufs-Glufs” – helt lämnas dit hän.

Senaste i raden av förtjusta hurrarop – Räddningen är nära! – är att en privat företagare vill bygga en simbassäng på ängarna vid Torp, där ingen – absolut ingen bor. För första gången i världshistorien förväntas ett privat företag idka välgörenhet med att bygga en simhall, som i runda slängar kommer kosta ca en halv miljard, som denne företagare sedan inte kommer vilja få betalt för. Hur naiv får man lov att vara? Vad är vinsten för oss Uddevallabor? Okej, ponera att kostnaden i slutändan kommer bli samma som att driva simhallen i egen kommunal regi – vad är nyttan med en simhall vid Torp – en mil utanför staden?

Jag har i flera insändare likt denna, försvarat – Staden – med stort S. Den enda riktigt gamla staden i Bohuslän, med en riktigt gammal stadskärna. Varför skyddar vi henne inte, ”Hjärtat i Bohuslän”, bättre? Varför kämpar vi inte för att, på allvar, på riktigt, bygga staden inifrån och ut? Just nu gör vi precis tvärtom – vi spränger den gamla vackra ”Korpstan Uddevalla” inifrån och ut så att de en gång så stolta, glänsande svarta korpfjädrarna flyger åt alla håll – som någon slags vansinnig och sorglig urban Big bang.

Pål Magnusson

Uddevalla