Varför ska Mitt Bohuslän samarbeta med Norra Älvsborg när norra Bohuslän ska börja använda ledningscentralen i Göteborg, undrar skribenten.
Varför ska Mitt Bohuslän samarbeta med Norra Älvsborg när norra Bohuslän ska börja använda ledningscentralen i Göteborg, undrar skribenten. Bild: Stefan Bennhage

Säg nej till ledningscentral och förbund med NÄRF

Räddningstjänsten Mitt Bohuslän har inget att vinna med slås samman med Norra Älvsborgs räddningstjänstförbund skriver Ulf Cervinius.

ANNONS

Efter de senaste årens stora skogsbränder visade utredningar på en rad brister hos kommunerna bland annat inom området ledning av räddningsinsats. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har efter detta tagit fram och beslutat om en ny föreskrift som gäller att alla kommuners räddningstjänst skall tillhöra ett större enhetligt ledningssystem (ELS) för övergripande ledning. Föreskriften träder i kraft 2022-01-01. Målet med ett enhetligt ledningssystem är att stärka förmågan för att genomföra effektiva räddningsinsatser.

MSB har som mål att det på sikt skall finnas cirka 10-12 stora ledningscentraler i Sverige när alla kommuner anslutit sig. I senaste numret av MSB:s tidning Tjugofyra7 kan man på mittuppslaget se hur indelningen av ledningscentraler ser ut i Sverige. Räddningstjänsten Mitt Bohuslän (RMB) har sedan en tid ledningssamarbete med Norra Älvsborgs Räddningstjänstförbund (NÄRF) med anledning av ovanstående och jag kan konstatera att NÄRF tillhör de allra minsta centralerna i Sverige med de begränsningar det innebär. Varför skall RMB ha ledningssamverkan med NÄRF när alla kommuner runtomkring oss är med i Västra Räddningsregionen (VRR), lokaliserad i Göteborg?

ANNONS

Min åsikt är att (VRR) är betydligt resursstarkare än NÄRF i detta sammanhang. Ett samarbete med VRR möjliggör en mer effektiv användning av resurser och därmed större förmåga och uthållighet att genomföra räddningsinsatser. Troligen är också kostnaden betydligt lägre i VRR. Nämnas kan att 2021-12-01 ansluter sig Strömstad, Tanum och Sotenäs till VRR och då är alla kommuner i Bohuslän utom RMB och Orust med i VRR.

En jämförelse mellan några ledningscentraler visas nedan.

Ledningscentraler (Källa: Tjugofyra7)

Namn på räddningscentral Antal kommunerAntal invånare
NÄRF (Trollhättan)8212000
Västra Räddningsregionen (Göteborg mfl)301600000
RC Mitt (Stockholm)2522500000
Räddningsregion Bergslagen (Örebro)42740000

Frågan om förbund mellan RMB och NÄRF utreds för närvarande och jag kan inte se något positivt med detta. Operativt finns inget att vinna och det enda man troligen kortsiktigt kan spara in på är administrativ personal.

Ordföranden i RMB anger som ett skäl till sammanslagningen att det blir lättare att rekrytera personal och här undrar jag hur insatt han är i frågan. När det gäller heltidsanställd brandpersonal har det aldrig varit några problem att rekrytera oavsett organisationsform. Det stora problemet är rekryteringen av deltidsbrandmän och det löser man inte oavsett hur många förbund man bildar. Problemet är inte vilken organisationsform man har utan det är helt andra orsaker till rekryteringsproblemen.

Jag tycker att:

Räddningstjänsten Mitt Bohuslän kvarstår som eget förbund

Räddningstjänsten Mitt Bohuslän avslutar sin ledningssamverkan med NÄRF och istället söker inträde i Västra Räddningsregionen (Göteborg).

ANNONS

Ulf Cervinus

Uddevalla

Brandmästare och fd insatsledare

ANNONS