Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Säg nej till marknadshyror!

Marknadshyror leder inte till ökat bostadsbyggande.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Regeringen med stöd av ”januaripartierna” C och L startar nu en utredning om att införa marknadshyror eller fri hyressättning för fastighetsägarna. Hyresvärden bestämmer helt själv vad du ska betala i hyra utan förhandlingar. I en rapport som Hyresgästföreningen har tagit fram visar att en omställning till marknadshyror skulle innebära hyreshöjningar på upp till 5000kr i månaden för många hyresgäster. De flesta förstår vad detta skulle leda till. Många skulle bli tvungna att flytta ifrån sina hem. Trångboddheten skulle öka och i coronatider så vet vi vad det skulle leda till.

En annan grupp som redan har det svårt på bostadsmarknaden är de unga som skulle få det än svårare. Redan idag är 213000 unga ofrivilligt hemmaboende i Sverige. Marknadshyror gör det än svårare att flytta hemifrån. Hemlöshet och vräkningar kommer att öka och än mer nu i denna kris när arbetslösheten ökar så markant. Förslaget om marknadshyror riktar sig emot nyproducerade bostäder. Det är tyvärr en klen tröst för landets hyresgäster, eftersom det innebär att man i en del av hyresbeståndet kommer att neka hyresgästerna den förhandlingsrätt som de har idag.

Det påverkar självklart hela beståndet på sikt och det skulle bara vara en tidsfråga innan majoriteten av landets hyresgäster drabbas av stora hyreshöjningar.

På sikt går det inte att ha två separata system. Förespråkare för marknadshyror försöker sällan ge belägg för fri hyressättning skulle lösa några problem. De verkar drivas av ren ideologi. Studier av marknadshyror visar att:

• det leder till högre hyror i princip överallt, inte bara i storstäder och i attraktiva områden.

• hyresgästers konsumtionsutrymme minskar vilket påverkar samhällsekonomin.

• marknadshyror kräver alltid en parallell hyresmarknad med ”sociala bostäder”. En mycket dyr lösning för samhället.

• ”Sociala bostäder” ökar segregationen.

• Marknadshyror leder inte till ökat bostadsbyggande.

Så för vem är marknadshyror bra för ? Hur ser den listan ut ? Den listan är kort. Marknadshyror är bra för fastighetsägarna och i synnerhet de som finns på ”starka bostadsmarknader”. De kan helt enkelt höja hyrorna och tjäna mer pengar. Det är typiskt nog bara de stora hyresbolagen som har varit positiva till regeringens besked om denna utredning. Vänsterpartiet har tidigt efter regeringsbildandet och januariavtalets bildande tydligt sagt att marknadshyror är en av de frågor vi inte kompromissar om. Vänsterpartiet säger blankt nej. Det som vi behöver nu är trygghet och sammanhållning. Inte att regeringen skapar mer kaos i människors liv. Vi behöver fler hyreslägenheter med rimliga hyror och vi behöver dem i alla delar av vårt samhälle. Inte bara i de attraktiva delarna av städerna. Marknadshyror löser inte något av detta.

Rickard Joelsson-Wallsby

Vänsterpartiet Uddevalla.

Ledamot i distriktstyrelsen Fyrbodal