Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Bild: Lasse Edwartz

Säg nej till ny väg 161

Miljöpartiet: Skrota trafikverkets förslag

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Vi i Miljöpartiet de gröna i Uddevalla och i Västra Götaland kräver att det måste till ett omtag gällande väg 161. Vi kan inte tillåta att brukbar mark, natur, friluftsliv och boendemiljö förstörs med anledning av att bygga en ny väg. Vi ställer oss kritiska till den bedömning trafikverket har gjort och får vi i Miljöpartiet fortsatt förtroende av väljarna kommer vi fortsätta att driva frågan i Uddevallas kommun och i Västra Götalandsregionen.

Vi vill se ett omtag av projektet med fokus på att utreda en förbättring av väg 161 i befintlig form och samtidigt planera för en byggnation av en separat GC-bana.

Årets sommar har visat på den sårbarhet som finns, att vi behöver vara försiktiga med att försaka brukbar mark för vägprojekt som hindrar en hållbar utveckling, jordbruksmark är grunden för möjlighet att producera livsmedel, ingrepp som skövlar mark förändrar även landskapsbilden och begränsar utvecklingen av en levande landsbygd. På den plats som trafikverket planerat den nya vägen, så finns det friluftsområden, verksamheter bostäder och jordbruk. Länsstyrelsen har även pekat ut detta område som värdefullt för sina goda odlingsmiljöer. Vill vi ha en levande landsbygd kan vi inte försaka denna miljö. De lärdomar vi kan dra från årets extrema sommar är att våra bönder kan behöva mer stöd och inte projekt som helt kommer att förstöra deras möjlighet till att nyttja marken.

Årets val är ett klimatval där vi röstar om vilket samhälle vi vill lämna efter till kommande generationer. En röst på Miljöpartiet de gröna i Uddevalla och i Västra Götaland kommer vara en röst för utvecklandet och bevarandet av en levande landsbygd, en hållbar utveckling, där vi satsar på säker framkomlighet för både bilister, cyklister och samtidigt värnar våra odlingsmiljöer.

Ulrika Frick (MP)

Regionrådskandidat

Tina Ehn (MP)

Regionfullmäktigeledamot

Gunilla Magnusson (MP)

Gruppledare Miljöpartiet i Uddevalla