Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Säg nej till privatisering inom tandvården

Åmål, Strömstad och Stenungsund kan bli utan tandreglering

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Med två dagars varsel, inför hälso- och sjukvårdsstyrelsens möte i december 2017, meddelande den moderatstyrda majoriteten i Västra Götalandsregionen att de tänker sälja ut och privatisera tandregleringen i regionen för barn och unga vuxna. Detta utan att ta fram en konsekvensanalys innan! I efterhand, har det ändå jobbats fram en risk- och konsekvensanalys som visar på flera allvarliga risker. Denna visar bland annat att lönsamheten är låg utanför länets större städer. Och utan lönsamhet – ingen verksamhet. Om regionens M-L-C-KD-MP-styre driver igenom en privatisering är risken stor att bland annat Åmål, Strömstad och Stenungsund kan tvingas stänga.

Den tandreglering som i dag bedrivs av Folktandvården är både väl fungerande, väl utbyggd och dessutom kostnadseffektiv. Det är inte utan att man ställer sig frågan varför majoriteten vill slå sönder denna verksamhet, Vi kan inte se annat än ideologiska skäl för att vilja göra affär och marknad av barns behov av tandreglering.

Vid senaste regionfullmäktige (28/11) ställde vi socialdemokrater en fråga till tandvårdsstyrelsens centerpartistiske ordförande, om hur han ser på riskerna med utförsäljningen. Något egentligt svar kom inte. Så vi ger Centerpartiet en ny chans att svara: Är det inte dags att ta konsekvensanalysen på allvar, och skrota planerna på att sälja ut tandregleringen för barn och unga i Västra Götalandsregionen?

Annica Erlandsson (S)

Joakim Sjöling (S)