Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Smögens förskola Hasselösund (arkiv) Bild: Sara Kirudd
Smögens förskola Hasselösund (arkiv) Bild: Sara Kirudd

Sälj inte ut förskolorna i Hasselösund

Bevara barnens fantastiska miljö - koncentrera inte förskolorna till Smögen

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Läste med intresse debattinlägget i Bohusläningen 28 juni, undertecknat av Roland Mattsson och Michael Sandberg, under rubriken “Socialdemokraterna bör hålla sig till fakta”.

Jag håller med de undertecknade om att det är viktigt att små skolor finns kvar. De ger barn en lugn skolmiljö och gör det attraktivt för nya familjer att flytta till vår kommun. Författarna listar olika åtgärder som skulle innebära besparingar på skolans område och ändå behålla en skola i “varje by”.

När det gäller förslaget att koncentrera skola och förskola till befintlig skolbyggnad på centrala Smögen har jag stora invändningar. Idag finns det tre förskoleavdelningar i mitt närområde på Hasselösund, i tre separata mindre hus. De ligger i en fantastisk miljö, mitt i naturen.

Det finns berg och kullar att klättra i, en stor fotbollsplan, många lekredskap, gångavstånd till barnvänlig strand och, inte minst, nästan total avsaknad av trafik. Smögens skola, dit man vill flytta förskolebarnen, omges av trafikerade gator och skolgården är en asfaltöken.

Man tänker sig att sälja “förskolevillorna” på Hasselösund som bostäder för att tjäna pengar. Det är klart att det ger några kronor till kommunkassan vid ett tillfälle. Men då har man också, för all framtid, stängt möjligheten för förskolebarn att kunna njuta av den fina miljön på Hasselösund.

Jag studerar de så kallade ledorden för utbildningsförvaltningens arbete. Hur kan man ha “långsiktighet” som ledord när man gör så här?

Min åsikt är att man bör koncentrera förskola och de lägre årskurserna i skolan till Hasselösund. Det vore att tänka långsiktigt, erbjuda kvalitet och ha elevperspektiv.

Gunilla Stenman